Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Újabb provokáció: Kínai harci gépek repültek Tajvan légterébe

Szerző: | 2020. június 09., 18:01 | Külföld

Koronavírus – Tajvan (Fotó: MTI/EPA/Tajvani nemzetvédelmi minisztérium)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tajvani légierő távozásra kényszerített kedden néhány kínai harci gépet, amelyek rövid időre behatoltak az önmagát kormányzó sziget légterébe – jelentette be a helyi védelmi minisztérium.

HIRDETÉS - AIP

A tárca szóvivője heti rendes sajtótájékoztatóján számolt be arról, hogy a tajvani fegyveres erők kínai gépeket észleltek, amelyek átrepültek a sziget felett. A minisztérium később közleményben tudatta, hogy Szu-30-as vadászgépekről van szó. Az MTI által idézett közlés szerint a kínai gépeket figyelmeztették, hogy hagyják el a légteret.

HIRDETÉS - AIP

A minisztérium külön közleményben jelentette, hogy az amerikai haditengerészet egyik, logisztikai műveleteket támogató, C-40A típusú szállító repülőgépe ugyancsak átrepült a sziget felett kedden.

Peking álláspontja szerint az 1949-től saját politikai vezetéssel rendelkező Tajvan a szárazföldi Kínához tartozó terület. Tajpej és Peking között azután vált igazán fagyossá a kapcsolat, hogy a januárban újraválasztott Caj Jing-ven elnök vezette tajvani kormány elveti azt az 1992-es megállapodást, amely tartalmazza az „egy Kína” elvet.

Ennek elismerését Peking a mindenkori kétoldalú tárgyalások alapfeltételének tekinti. A kínai kormány azóta diplomáciai eszközökkel próbálja korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, és gazdasági nyomást is alkalmaz vele szemben, amiben a magyar kormány is támogatja. Mint megírtuk Tajvan csatlakozni szeretett volna az Egészségügyi Világszervezethez, ám a South China Morning Post cikke szerint a magyar kormány támogatta Kínát abban, hogy ebből semmi ne legyen. Peking mindemellett rendszeresen hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében.

Tajvan mindazonáltal jelentős amerikai támogatást élvez, annak ellenére, hogy nincs hivatalos diplomáciai kapcsolata Washingtonnal. Az Egyesült Államok Tajvan első számú fegyverszállítója és kulcsfontosságú partnere.

Címkék: Caj Jing-ven, haditengerészet, harci gép, Kína, légierő, tajvan


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Barabási Albert-Lászlóval

Árnyék podcast – Raktárcsend

Pin It on Pinterest