Ki zárja karanténba a trópusi Hitlert?

Ki zárja karanténba a trópusi Hitlert?

Bolsonaro lóháton maszk nélkül a koronavírus-járvány kellős közepén 2020. május 31-én (Fotó: Reuters/Weslei Marcellino)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rohamosan növekszik Brazíliában a koronavírusos megbetegedések száma azután, hogy Jair Bolsonaro elnök az elmúlt időszakban mindent megtett azért, hogy ellehetetlenítse a járvánnyal szembeni védekezést. Így mostanra az Egyesült Államok után Brazíliában regisztrálták a legtöbb megbetegedést, ami valószínűleg csak a jéghegy csúcsa, hiszen a lakosságszámhoz képest az országban nagyon kevés tesztet végeztek. A halálozási adatok is azt jelzik, mostanra kaotikus állapotok alakultak ki: a brazíliai áldozatok száma már meghaladta a spanyol- és az olaszországit. És hogy a latin-amerikai országban valamit nagyon elrontottak, arról a leginkább talán az tanúskodik, hogy a szomszédos államokban messze jobbak a statisztikák, ami nem is csoda, mert ott azonnal szigorú intézkedéseket hoztak a járvány megállítása érdekében.

Velük szemben Bolsonaro – akit szélsőséges nézetei miatt sokan csak trópusi Hitlernek neveznek a járvány kirobbanásakor médiatrükknek és kisebb influenzának nevezte a koronavírust, sőt még kampányolt is a szociális távolságtartás ellen, s emiatt a Facebook, az Instagram és a Twitter törölte a bejegyzéseit. Az elnököt a növekvő halálozási adatok sem tántorítják el meggyőződésétől: amikor Rio de Janeiróban utcára vonultak fanatikus szimpatizánsai, lóháton vonult közéjük, természetesen fittyet hányva a járványveszélyre.

A teljes brazil politikai vezetésnek azonban – az elnökkel ellentétben – mintha mégsem ment volna el az esze. Így az elmúlt hetekben a szövetségi államok kormányzói kijárási korlátozásokat vezettek be, hogy valamelyest csökkentsék a járvány terjedését. Sokatmondó, hogy Bolsonaro hozzáállásával még saját kormánya tagjai sem értenek maradéktalanul egyet, így az elmúlt két hónapban már két egészségügyi minisztere is önként távozott a posztjáról, mert heves vitába keveredett az elnökkel a járványhelyzet kezelése kapcsán. Áprilisban egyébként az igazságügyi miniszter is lemondott, így tiltakozva az ellen, hogy az elnök egyeztetés nélkül menesztette a szövetségi rendőrség vezetőjét.

A kormány ráadásul a hétvégén eltávolított a koronavírus-járványra vonatkozó több hónapnyi járványügyi adatot a kormányzati honlapról. A legfelsőbb bíróság azonban hétfőn kötelezte a kormányt, hogy tegye vissza az adatokat.

A katasztrofális válságkezelés után persze az már a legkevésbé sem meglepő, hogy – fanatikus támogatók ide vagy oda – Bolsonaro támogatottsága egy közvélemény-kutatás szerint a januári 48-ról 39 százalékra zuhant, miközben az őt elutasítók aránya nem egészen négy hónap alatt 47-ről 55 százalékra nőtt.

Mindezek miatt mostanra egyre többen vetik fel az impeachment-eljárás (közjogi felelősségre vonás, amely során leválthatják az elnököt – a szerk.) szükségességét a brazil elnök ellen. Mint ismert, ez a megoldás egyáltalán nem idegen a brazil politikától, hiszen a munkáspárti Dilma Rousseffet 2016-ban így távolították el a hatalomból. Az eljárás végrehajtása Bolsonaróval szemben is felmerült, még áprilisban, ugyanis az elnök – aki 2018-ban még a korrupció elleni kíméletlen küzdelem ígéretével nyerte meg az elnökválasztást – családja mostanra több korrupciós ügybe is keveredett: jelenleg három fia ellen folytatnak vizsgálatot.

Bolsonaro eltávolításának esélyeit azonban most éppen a koronavírus hátráltatja, ugyanis a járvány idején passzívabbá vált a brazil politikai élet. Ez nemcsak azt jelenti, hogy a fertőzésveszély miatt jóval kevesebben vonulnak az utcákra, hanem azt is, hogy az elnök politikai ellenfelei visszavettek a tempóból, és a járvány végét várják. Az is Bolsonaro kezére játszik, hogy a brazil politikai színpad rendkívül megosztott, emellett az ellenzék a Nemzeti Kongresszusban erősen fragmentált. Ez pedig kitűnő lehetőséget jelent Bolsonarónak arra, hogy tovább folytassa politikai ámokfutását annak ellenére, hogy mostanra minden épeszű politikus szigorításokat követel járványügyben. Így jelenleg még a viharos népszerűségvesztés ellenére is csak távoli álomnak tűnik, hogy az illiberális brazil elnök politikai karanténba kerüljön.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2020/23. számában jelent meg június 5-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/23. számban? Itt megnézheti!