Négy ország már lecsapott az ígéretes koronavírus-vakcinára

Négy ország már lecsapott az ígéretes koronavírus-vakcinára

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy brit gyógyszergyártó cég négy európai országgal megállapodott az új koronavírus elleni védőoltás európai szállítására. - írja a HVG.

A Németországgal, Olaszországgal, Franciaországgal és Hollandiával kötött megállapodás értelmében az AstraZeneca ez év végén kezdheti meg a vakcinák szállítását. A brit cég a megállapodás szerint 400 millió dózist gyárt és szállít abból a védőoltásból, amelyet az Oxfordi Egyetem kutatói fejlesztenek. A cég közölte, hogy a járvány idején nyereség nélkül adja el az oltóanyagot.

Az oxfordi kutatók vakcinajelöltje az egyik legígéretesebb, az embereken végzett tesztelések már javában tartanak. Az AstraZeneca már több gyártási megállapodást is kötött globálisan, és a célja az, hogy 2 milliárd adagot készítsen az oltóanyagból. Többek között megállapodást kötött egy Bill Gates által támogatott alapítvánnyal és az amerikai kormánnyal is, mely utóbbi értéke 1,2 milliárd dollár.

Jens Spahn német egészségügyi miniszter közölte, hogy a világon már számos ország bebiztosította magának a sikeres vakcinával történő ellátást, de Európa eddig még nem. A négy EU-tag által kötött szerződés az EU valamennyi állampolgárának biztosíthatja majd az oltóanyagot.

A négy ország által kezdeményezett európai vakcinaszövetség (IVA) célja, hogy valamennyi európai országnak biztosítsa az vakcinát, amely csatlakozik az IVA-kezdeményezéshez. A brit vállalat elismerte, hogy az Oxford Egyetem vakcinája talán nem lesz sikeres, de elkötelezett a kísérletek klinikai szakaszának a felgyorsítására, és a gyors gyártásra, ha a – korábban ChAdOx1 nCoV-19-ként, ma AZD1222-ként azonosított – szer beválik.

Címkék: koronavírus, vakcina