Már decemberben megérkezett Milánóba és Torinóba a koronavírus

Már decemberben megérkezett Milánóba és Torinóba a koronavírus

Az elnéptelenedett milánói Cadorna vasútállomás 2020. február 24-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Matteo Corner)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nemcsak Franciaországban és Spanyolországban, hanem Olaszországban is fertőzött az új típusú koronavírus 2019 decemberében – adja hírül a BBC.

Az olasz National Health Institute kutatása szerint Milánóban és Torinóban már december 18-án, Bolognában pedig január 29-én ki lehetett már mutatni a szennyvízben az új típusú koronavírus jelenlétét. Ez főleg azért fontos, mert ezek szerint az első megbetegedések bejelentésénél (február közepe) két hónappal korábbi időpontról van szó.

Januárban és februárban még több ilyen mintát lehetett a szennyvízből kinyerni.

A kutatáshoz a más célú és 2007 óta rendszeresen elvégzett környezeti vizsgálathoz 2019 októberétől 2020 februárjáig begyűjtött 40 mintát használták. Kontrollként pedig a 2018 szeptembere és 2019 júniusa közötti mintákat elemezték. Az októberi és a novemberi minták vírusmentesek voltak, de a decemberi már nem. 

A tanulmány készítői szerint a mostani eredmények segíthetnek eldönteni, hogy mikor kezdődhetett az olasz járvány első hulláma, és a szennyvíz vizsgálata a járvány újraéledésének megakadályozásában is segíthet. Olaszországban már csaknem 35 ezer áldozata van a Covid-19 betegségnek.

Az eredmények egybecsengenek a barcelonai és francia megállapításokkal, ahol szintén kimutatták, hogy a szennyvízben már tavaly decemberben ott volt a nyoma a koronavírusnak.