Csaknem egymilliárdot kap egy RMDSZ-közeli alapítvány a magyar kormánytól

Csaknem egymilliárdot kap egy RMDSZ-közeli alapítvány a magyar kormánytól

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke sajtótájékoztatót tart Kolozsváron 2019. május 8-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összesen 962,8 millió forintot utal a magyar kormány az erdélyi Iskola Alapítvány számára – vette észre a Népszava a Magyar Közlönyben megjelent pénteki kormányrendeletet.

Egy csíkszeredai és egy tusnádfürdői ingatlanberuházáshoz biztosítanak közpénzt, 565 milliós és 397,8 millió forintos tételekben. A forrást Varga Mihály pénzügyminiszternek kell átutalnia a Bethlen Gábor Alapnak, innentől pedig Semjén Zsolt felel majd a keret célba juttatásáért.

A lap azt írja, hogy a könyvkiadással, erdélyi oktatás- és közösségfejlesztéssel foglalkozó szervezet eddig több tételben 4,82 milliárd forintot kapott a Bethlen Gábor Alapon keresztül, ebből a pénzből vásárolták meg a nagyváradi szecessziós Sonnenfeld-palotát, Kolozsváron pedig egy 1320 négyzetméteres ingatlanegyüttest. 

Az alapítványt 1996-ban az RMDSZ alapította. A kuratóriumi elnöke pedig – mint arról az Átlátszó Erdély írt – Nagy Zoltán Levente, aki egyben az RMDSZ-t vezető Kelemen Hunor kabinetfőnöke is.