Ismét megugrott a vírus-fertőzöttek száma a magyarok által is kedvelt Horvátországban

Ismét megugrott a vírus-fertőzöttek száma a magyarok által is kedvelt Horvátországban

Koronavírus – Horvátország (Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint két hónap óta a legtöbb új koronavírus-fertőzöttet regisztrálták Horvátországban. A legfrissebb adatok szerint az elmúlt egy napban 95-tel 2483-ra nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma. A vírus megjelenése óta a legtöbb fertőzöttet, 96-ot április 1-jén diagnosztizálták. A legtöbb új eset Zágrábban és Eszék-Baranya megyében van. A vírus ismét bejutott az egészségügyi ellátási rendszerbe is a horvát fővárosban.

Nem regisztráltak azonban új halálesetet, így a járvány áldozatainak száma 107 maradt.
Andrej Plenkovic kormányfő úgy nyilatkozott, hogy nem történt semmi váratlan, Horvátország képes kezelni a helyzetet. Mint mondta, főleg horvát állampolgárokról van szó, akik a szomszédos országokból érkeztek vissza. – Ez figyelmeztetésként szolgálhat arra, hogy továbbra is be kell tartanunk a járvány megfékezésére hozott intézkedéseket – tette hozzá.

Zágráb csütörtöktől szigorít beutazási szabályain az új koronavírussal fertőzöttek számának növekedése miatt, így a Szerbiából, Bosznia-Hercegovinából, Koszovóból és Észak-Macedóniából érkezőknek két hét kötelező karanténba kell vonulniuk. A válságstáb azt követően hozta meg a döntését, hogy az elmúlt napokban több behurcolt esetet is találtak, amelyek hatással voltak a fertőzöttek számának növekedésére Horvátországban.

A koronavírushoz kapcsolódó hír, hogy a horvát kormány csütörtökön elfogadta azt a rendeletet, amely támogatja a rövidített munkaidő bevezetését. Az állam az év végéig átvállalja a munkáltatóktól a csökkentett munkaidőn felüli bért és az azzal járó közterheket. A rendelet vonatkozik minden olyan vállalatra, amelynek forgalma a járvány miatt visszaesett, és a dolgozóinak száma meghaladja a tíz főt.

Eközben Szlovéniában

Szerdára 6 újabb esettel 1547-re nőtt a koronavírussal diagnosztizált fertőzöttek száma. Többségében itt is behurcolt esetekről, Boszniából, Szerbiából, Koszovóból és Horvátországból érkezett fertőzöttekről van szó. Az első három országot a szlovén kormány a múlt héten „vörös listára tette”, s azóta korlátozza állampolgárai számára a beutazást, Horvátországgal szemben ugyanakkor nem tervez bevezetni hasonló intézkedéseket. A nem biztonságos országok listájára került még Albánia és Portugália is. Bár az elmúlt egy napban nem történt haláleset, a Covid-19 betegség következtében elhunytak száma hivatalosan 109-ről 111-re emelkedett. A két eset még áprilisban történt, de azóta bebizonyosodott, hogy a fertőzés következményében haltak meg.

Szlovéniában az új koronavírussal fertőzöttek számának növekedése miatt a kormány csütörtöktől kötelezővé tette a szájmaszk viselését zárt terekben és a közösségi közlekedési eszközökön.

Ukrajnában…

Továbbra is gyors ütemben terjed a koronavírus-fertőzés, csütörtökre már 994 új beteget regisztráltak, az azonosított fertőzöttek száma pedig meghaladta a 40 ezret – derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból.

A regisztrált fertőzöttek száma 40 008, az elhunytaké 16 újabb halálos áldozattal 1067-re emelkedett, miközben eddig 17 758-an gyógyultak meg, közülük 349-en az elmúlt napban. Az aktív betegek száma jelenleg 21 183. A legtöbb új beteget már legalább két hete a nyugat-ukrajnai Lviv megyéből jelentik, ahol csütörtökre 204 új fertőzöttet regisztráltak. Második helyre ezúttal a déli országrészben lévő Odessza megye került 95 új esettel, a harmadikra pedig Kárpátalja és az ország legfertőzöttebb régiója, a főváros, Kijev, egyaránt 85 új beteggel, őket Rivne megye követi 84 új fertőzöttel.

Kárpátalján az elmúlt napban öt újabb haláleset történt, velük együtt az elhunytak száma 70-re emelkedett. A megyében eddig 2454 fertőzöttet azonosítottak, közülük 864-en gyógyultak fel a Covid-19 betegségből.

A belügyminisztérium szerint a fertőzés gyorsuló terjedésének egyik fő oka, hogy a közösségi közlekedési eszközökön nem tartják be a maszkviselés és a kötelező távolságtartásra vonatkozó szabályokat – írta az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Romániában…

460 új fertőzöttet diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában, és a megfertőződöttek száma meghaladta a 25 ezret – közölte a stratégiai kommunikációs törzs csütörtökön. Az egy nap alatt jegyzett új fertőzöttek száma a koronavírus-járvány tetőzésének időszakát idézi.

Az országban 25 286 személyt fertőzött meg a vírus. Hetvenegy százalékuk (17 906) meggyógyult, hat százalékuk (1565 személy) meghalt. Jelenleg 5815 aktív fertőzöttet tartanak számon, ami harminc százalékkal több, mint a betegség hullámvölgyében jegyzett június 8-i adat. Az intenzív osztályon kezelt betegek száma 199-re emelkedett a június 7-én jegyzett 144 eset után. Csütörtökön ugyan csak 10 új halálesetet jelentettek be, de az elmúlt hét nap elhalálozásainak átlaga 15 volt.

A román hatóságok a kórházak túlterhelésétől tartván keddtől módosították a fertőzöttekre vonatkozó előírásokat. Korábban a tünetmentes fertőzötteket is kórházban tartották mindaddig, amíg két egymás utáni teszt nem jelezte azt, hogy meggyógyultak. A keddtől alkalmazott szabály szerint a tünetmentes fertőzötteket tíz nap kórházi felügyelet után akkor is hazaküldik, ha nincsen még két egymás utáni negatív teszteredményük. Az intézkedés bevezetése óta kórházi ágyak százai szabadultak fel.

Nelu Tataru egészségügy-miniszter csütörtökön azt közölte, hogy a kormány csütörtökön és pénteken tárgyal a július elsejétől tervezett további lazításokról. A miniszter szerint azt tervezik, hogy a helyi adatokat figyelembe vevő szabályozásokat vezetnek be minden településen.

Romániában április végén tetőzött a koronavírus-járvány. Akkortól június első hetéig napról napra javultak a mutatók. Június első hetétől azonban mind a napi megbetegedések, mind a napi elhalálozások, mind az aktív fertőzöttek, mind pedig az intenzív osztályon kezelt betegek száma folyamatosan növekszik. A járvány a korlátozások részleges feloldását követően kapott ismét erőre.

(MTI)