Kiújul a járvány Horvátországban? A fertőzöttek számának jelentős növekedésétől tartanak

Kiújul a járvány Horvátországban? A fertőzöttek számának jelentős növekedésétől tartanak

A zágrábi Jelačić bán tér (Fotó: Roberta F./Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A nem hivatalos adatok szerint csütörtökön legkevesebb 70 új koronavírus-fertőzött beazonosításáról fog majd beszámolni a horvát kormány – írja a 24.hu a N1 horvát tévécsatornára hivatkozva. A tévécsatorna információi szerint csak Zágrábban 256 tesztet végeztek el az elmúlt 24 órában, ezekből 28 pozitív lett, és ez még nem szerepelt a szerdai statisztikában.

Zára megyében, amelynek Zadar a székhelye, újabb négy fertőzöttet azonosítottak, hárman külföldiek, egy pedig helyi lakos, mindannyian Szlovéniában jártak a közelmúltban. A magyar határ menti Verőce-Drávamente megyében egy új esetet találtak, ezt csütörtök reggel sajtótájékoztatón jelentették be.

Az ország nyugati részén lévő Isztria megyében szintén egy koronavírusos beteget diagnosztizáltak, aki Svédországból hurcolhatta be a vírust. A Tengermellék-Hegyvidék megyében öt új eset van, az ő fertőzöttségük is külföldi látogatáshoz köthető.

Alemka Markotic járványügyi szakember csütörtök reggeli interjújában arról beszélt, kötelezővé tették a maszkviseletet, mert amíg az csak ajánlott volt, sokan nem takarták el az arcukat. A maszk hordása mostantól kötelező a zárt terekben, kiemelten a tömegközlekedési eszközökön, ahol a tapasztalatok szerint gyorsabban terjed a vírus. Azt is hozzáfűzte, egyszerűbb 5-10 kunáért maszkot venni, mint kifizetni az 500-1000 kunás bírságot.

Közölte, hogy a fertőzöttek főként Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából hurcolják be a betegséget az országukba. Amint érzékelik, hogy más EU-s tagállamból is jelentős mértékű beteg érkezik Horvátországba, újabb beutazási korlátozásokat vezetnek be. A vírus jelenleg inkább családokban, munkahelyeken terjed, a szabadban kevésbé, de a távolságtartás, a maszkviselet és a kézfertőtlenítés továbbra is kiemelten fontos teendő a járvány elleni védekezésben.