Csak hónapok múlva derülhet ki, szabályos volt-e a Sargentini-jelentés elfogadása

Csak hónapok múlva derülhet ki, szabályos volt-e a Sargentini-jelentés elfogadása

Judith Sargentini, a zöld párti frakció holland képviselője (j) felszólal az Európai Parlament vitáján 2018. szeptember 11-én. Balra Orbán Viktor miniszterelnök, mögötte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter (b2) (MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tárgyalta ugyan az Európai Unió Bírósága a magyar kormány keresetét arról, hogy szerintük nem volt szabályos a hazánk elleni hetes cikkelyes eljárást eredményező Sargentini-jelentés korábbi elfogadása, de döntés nem született – írja az Eurológus.

Emlékezetes, a Sargentini-jelentésben 2018. szeptember 12-én az Európai Parlament felszólította a tagállamokat tömörítő Tanácsot, hogy mivel Magyarországon az uniós alapértékek rendszerszintű veszélynek vannak kitéve, ezért a tagállamok folytassák le a hetes cikkely szerinti eljárást. Az Európai Unió Tanácsában már több meghallgatást is tartottak, de semmiféle döntés nem született.

A jelentés elfogadásához az Európai Parlament kétharmados támogatására volt szükség: az EP szerint ezt elérték, a magyar kormány szerint nem. A 693 szavazó képviselő közöl 448 igennel, 197 nemmel szavazott, 48-an tartózkodtak. Az EP szerint a tartózkodó szavazatokat ebben az esetben nem kell figyelembe venni, ezért 376 szavazat jelenti a kétharmados többséget. A magyar kormány szerint ugyanakkor a tartózkodó szavazatokkal együtt 462 igen-re lett volna szükség, ezért nem volt meg a kellő támogatás az elfogadáshoz.

https://hang.hu/kulfold/2019/01/25/sargentini-orban-bunbakot-keres-soros-emlegetesevel-a-magyarok-ennel-jobbat-erdemelnek/

A tárgyaláson most arról volt szó, hogy a Sargentini-jelentés csak egy felszólítás a Tanács tagjainak, hogy folytassák le a hetes cikk szerinti eljárást, megtámadni csak majd azt az esetleges döntést lehetne, akár a szavazással kapcsolatos kifogásokra hivatkozva. 

Lehóczki Balázs, az Európai Bíróság sajtóreferense az Eurológusnak azt mondta, hogy az ügyben október 12-én ismerteti véleményét Michal Bobek, a bírói tanács cseh főtanácsnoka, az ítéletet pedig egy későbbi időpontban hirdetik ki.