Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Kényszerített sterilizálások, abortuszok – Felszólították Kínát

Szerző: | 2020. június 30., 06:16 | Külföld

Kínai zászlót égetnek tüntetők az ujgurok és más kisebbségek elleni visszaélések miatt (Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A muszlim vallású ujgur kisebbség tagjaival szembeni „embertelen visszaélések” azonnali beszüntetésére szólította fel Kínát hétfőn az amerikai külügyminiszter.

HIRDETÉS - AIP

Közleményében Mike Pompeo sokkolónak és zavarba ejtőnek nevezte azokat a jelentéseket, amelyek szerint a Kínai Kommunista Párt kikényszerített sterilizálásoknak, abortuszoknak, illetve erőszakos születésszabályozási politikának veti alá az ujgur és más kisebbségeket a nyugati Hszincsiang tartományban.

Hszincsiang Kína legnagyobb tartománya, nagyjából 25 millió lakossal. Több kisebbség, köztük a lakosság valamivel kevesebb mint felét adó ujgurok élnek az ott létrehozott, papíron autonóm területen. Egyes nyugati országok már többször bírálták a kisebbségek elleni elnyomó kínai politikát, beleértve a tartományban működtetett átnevelő táborokat és az iszlám vallásúak üldözését. Tavaly nyilvánosságra került adatok szerint legalább egymillió ujgurt zártak eddig ilyen táborokba.

Hétfőn a washingtoni Jamestown Alapítvány egyik német kutatója, Adrian Zenz hosszú jelentést tett közzé arról, hogy sterilizálásra és abortuszra kényszerítik az ujgur nőket, és ha ellenszegülnek, akkor internálják őket. A kutató kínai közigazgatási adatokra és ujgur nők elbeszéléseire támaszkodott a tanulmány összeállításakor. Mint írta: 2016 óta radikálisan zuhant a születések száma a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen, ahol többségben élnek az ujgurok. Zenz – aki korábban már többször is írt elemzéseket a hszincsiangi kisebbségek helyzetéről – egyebek között megállapította, hogy az erőszakos születésszabályozás „az etnika-faji uralom kiépítésének szélesebb stratégiájába illeszkedik”.

Pompeo szerint ezen információk „szomorúan illeszkednek a Kínai Kommunista Párt elmúlt évtizedekben tanúsított magatartásához, amely abszolút megvetést mutatott az emberi élet szentsége és méltósága iránt”. A miniszter egyúttal felszólította a világ országainak közösségét, hogy lépjenek fel „az elembertelenítő visszaélésekkel szemben”.

(MTI)

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Amerikai Egyesült Államok, emberi jogok, Kína, Mike Pompeo, ujgurok


Az EU segíteni fog a kulturális ágazatnak

Az EU segíteni fog a kulturális ágazatnak

Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament a tagállamokkal együttműködve mindent elkövet annak érdekében, hogy válság által sújtotta szektorok – így a kulturális ágazatok: például színházak, fesztiválok, zeneművészeti előadók, cirkuszok – a lehető leggyorsabban talpra állhassanak a járvány után.

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Ferber Katalin

Fotó: Az élet, meg minden

Árnyék podcast – Öngól

Pin It on Pinterest