Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

A hágai Nemzetközi Bíróság Katar javára döntött az ellene folyó légibojkott ügyében

Szerző: | 2020. július 14., 20:47 | Gazdaság, Külföld

A Qatar Airways egyik Boeing 777-300ER utasszállítója landol a frankfurti repülőtéren (Fotó: Aero Icarus/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Nemzetközi Bíróság a következő, a tervek szerint 2022 őszén megtartandó labdarúgó világbajnokság leendő házigazdája, Katar javára döntött a több éve az Öböl-menti állam ellen folyó légibojkott ügyében, amelyet az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia, Bahrein és Egyiptom rendelt el 2017 júniusában – tudatta kedden a hágai székhelyű testület, az Egyesült Nemzetek Szervezetének elsődleges bírói szerve az államok közti vitákban.

HIRDETÉS - AIP

Az ítészek egyöntetűen elutasították a négy bojkottáló ország fellebbezését az ENSZ szakintézménye, a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) által hozott határozat ellen, miszerint e testületnek van joghatósága arra, hogy az adott ügyben eljárjon. Ezzel megnyílt az út az előtt, hogy az ICAO hozzon hatályos döntést az ügyben.

Katar közlekedési és kommunikációs minisztere üdvözölte a bíróság döntését: „Biztosak vagyunk abban, hogy az ICAO törvénytelennek fogja minősíteni a Katart sújtó intézkedéseket. Ez a döntés is azt igazolja, hogy a bojkottáló országok figyelmen kívül hagyják a nemzetközi jogi eljárásokat”. Az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia, Bahrein és Egyiptom bojkottot rendelt el Katar ellen 2017 júniusában, megszakítva az általuk a terrorizmus támogatásával vádolt Katarral fenntartott diplomáciai és közlekedési kapcsolataikat. A bojkott részeként mind a négy állam kitiltotta légteréből az állami tulajdonban lévő Qatar Airways gépeit, így a légitársaság kénytelen volt bezárni irodáit az érintett országokban.

A katari kormány 2018 júniusában perelte be az Egyesült Arab Emírségeket az ENSZ Nemzetközi Bíróságánál az emberi jogok megsértése miatt. A dohai kormány szerint az Egyesült Arab Emírségek számos, a katariakat hátrányosan megkülönböztető intézkedést hozott, közöttük az emírségekből való kitiltást, az oda történő belépést, illetve az országon való átutazást, az emírségek állampolgárainak Katar elhagyására való felszólítását és az emírségek légterének és tengeri kikötőinek lezárását a katari légi és vízi járművek előtt.

Katar szerint ezek az intézkedések sértik a faji megkülönböztetésről szóló ENSZ-egyezmény előírásait, köztük az állampolgárság alapján történő megkülönböztetés tilalmának elvét. Katar és az Egyesült Arab Emírségek részese az egyezménynek, Szaúd-Arábia, Bahrein és Egyiptom viszont nem.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Bahrein, bojkott, Egyesült Arab Emírség, Egyiptom, Katar, légibojkott, Szaúd-Arábia, vita


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Presser Gábor

Árnyék podcast: Miért költöztünk külföldre? – szülinapi adás

Fotó: Unsplash/Matt Botsford

Fotó: Unsplash/Matt Botsford

Pin It on Pinterest