Elhunyt Alan Parker, az Evita rendezője

Elhunyt Alan Parker, az Evita rendezője

Alan Parker brit forgatókönyvíró, filmrendező és producer előadást tart a Magyar Nemzeti Filmalap és a film.hu forgatókönyvírói mesterkurzusán a Corvin Budapest Filmpalotában 2013. március 2-án. MTI Fotó: Kallos Bea

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hetvenhat éves korában, hosszú betegség után elhunyt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, akinek a nevéhez olyan filmek fűződnek, mint az Evita, a Hírnév, a Lángoló Mississippi vagy a Bugsy Malone – adta hírül a BBC.

Alan Parker 1944-ben született, szövegíróként kezdte pályáját egy reklámcégnél, de hamarosan már reklámok forgatókönyvét írta és rendezőként is bemutatkozott. 1974-ben a BBC számára forgatott The Evacuees hozta meg számára a hírnevet, amelyért megkapta a brit filmakadémia legjobb rendezőnek járó díját. Később az akadémia még hatszor tüntette ki ezzel az elismerésével.

Az amerikai filmakadémia kétszer jelölte őt a legjobb rendező kategóriában Oscar-díjra, egyik jelölését az 1996-ban bemutatott Evitáért kapta. Nemcsak musicaleket rendezett, hanem bohózatot és thrillert is. Híres filmjei között említhetők még az Éjféli expressz, Pink Floyd: A fal és a Promenád a gyönyörbe. Utolsó filmjét, a David Gale életét Kevin Spacey és Kate Winslet főszereplésével 2003-ban rendezte.

II. Erzsébet uralkodó 1995-ben a Brit Birodalom Érdemrendje kitüntetést adományozta neki, 2002-ben pedig lovaggá ütötte őt.

2018-ban Parker forgatókönyv-gyűjteményét és filmes feljegyzéseit a Brit Filmintézet archívumának adományozta.

Bár rendezőként nem nyert Oscar-díjat, a filmjei 10 Oscart és 10 Golden Globe-díjat szereztek.