Fittyet hánytak a karanténra, elszabadult a járvány Ausztráliában

Fittyet hánytak a karanténra, elszabadult a járvány Ausztráliában

Melbourne (Fotó: Pixabay/David Mark)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már vasárnap katasztrófahelyzetet hirdettek a járványügyi szempontból legrosszabb helyzetben lévő ausztráliai államban, Victoriában. A hat hétig tartó korlátozások értelmében ezentúl családonként egy ember mehet el bevásárolni, ám csak az otthonától számított öt kilométeres körzeten belül. A rendelkezés egyebek közt éjszakai kijárási tilalmat is előír. 

A helyzet most tovább fokozódik: mint a CNBC hírül adja, a héten újabb 500 katonát vezényelnek oda, hogy betartassák az egészségügyi előírásokat a házi karanténban lévőkkel. Korábban ugyanis a házi karanténra ítélt fertőzöttek csaknem harmadáról derült ki, hogy nem bírtak magukkal, és idő előtt leléptek otthonról. Olyan is akadt, akinek este nyolc után jutott az eszébe, hogy vesz egy autót. Mostantól a karantént megszegőket az eddiginél magasabb, 5 ezer ausztrál dolláros (több mint egymillió forint) bírsággal sújtják – írja a hongkongi South China Morning Post.

A baj azonban már megtörtént, a második legnépesebb ausztrál állam járványgócponttá vált. Csak kedden 439 új fertőzést és 11 halálesetet jelentettek be. Ausztrália az első hullámban mintaszerűen kezelte a járványt, ezért – bár több mint 18 700 esetet tartanak nyilván – eddig csak 232-en hunytak el a Covid-19 betegségben. Az ország egészében mintegy 3 ezer katona segít a vírus elleni védekezésben.

Azért is érdemes figyelemmel kísérni az ausztrál fejleményeket, mert a Föld déli felén jelenleg tél van, ezért a kutatók a koronavírus-járvány terjedésének ottani megfigyeléséből próbálnak következtetni arra, hogyan pusztíthat a fertőzés az északi féltekén, amikor hűvösebb lesz idő. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy egyes helyeken, így például  Victoria állam fővárosában, Melbourne-ben a márciusinál súlyosabb rohammal tért vissza a vírus. Elképzelhető tehát, hogy a járvány második hulláma súlyosabb lesz, hiszen az emberek a hidegebb idő miatt zárt terekbe húzódnak és több időt töltenek el egymás mellett. Egyes járványügyi szakemberek attól tartanak, hogy ősszel az elsőnél súlyosabb fertőzési hullám söpörhet végig az északi féltekén is. Ezért már most sürgetik az illetékes hatóságokat, hogy tegyenek erőteljesebb megelőző lépéseket, mielőtt megjön a hidegebb idő. 

Hasonlóképpen vélekednek brit kutatók: kedden közzétett tanulmányuk szerint – amelyről a Reuters számol be – a koronavírus-járvány téli, második hulláma kétszer olyan kiterjedt lehet majd a hatékonyabb tesztelési-, és követési rendszer alkalmazása nélkül az Egyesült Királyságban, mint amilyen a járvány első hulláma volt. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a járvány második hulláma elkerülhető lenne, ha a tünetekkel rendelkezők hetvenöt százalékát megtalálnák és tesztelnék, és 68 százalékát azoknak, akikkel kapcsolatba kerülnek, képesek lennének nyomon követni. A tanulmány vezető-szerzője szerint Angliában a tesztelési és a kontakt-követési rendszer jelenleg a pozitív koronavírus tesztet produkálók kapcsolatainak csupán 50 százalékát éri el.

Ebből a szempontból nem jó hír, hogy hazánkban nem viszik túlzásba a tesztelést: elég csak a szomszédban körbenézni, például a csaknem 5,5 milliós Szlovákiában már 267 117 tesztet végeztek el, míg a csaknem kétszer olyan népes Magyarország 348 132 tesztnél tart.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.