Bejrúti robbanás: három kórház is elpusztult, azonnali segítség kell

Bejrúti robbanás: három kórház is elpusztult, azonnali segítség kell

Atomrobbanáshoz hasonlítják a 2020. augusztus 4-i bejrúti detonáció környékét, tíz kilométerrel távolabb is keletkeztek károk Fotó: Reuters/Mohamed Azakir

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem úszta meg a bejrúti robbanást a magyar követség épülete sem, álmennyezetek szakadtak le és ablakok törtek be Menczer Tamás közlése szerint. A külügyi államtitkár a Facebook-oldalán hozzátette, több munkatársuk lakása is megsérült, de ettől eltekintve jól vannak. Menczer azt írta, nem tudnak róla, hogy a tragédiában magyar állampolgár érintett lenne, segítséget eddig senki nem kért. De készen állnak rá, amennyiben valaki megkeresi őket.

Michel Aoun libanoni elnök szerdára sürgősségi kormányülést hívott össze az Al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió cikke szerint. A politikus szerint kéthetes veszélyhelyzetet rendelhetnek el ezt követően. Hasszan Diab kormányfő pedig nemzeti gyászt rendelt el szerdára.

Az iráni elnök közben azonnali orvosi segítséget ajánlott a libanoniaknak. Hasszán Rohani reményét fejezte ki, hogy a baleset körülményeit minél hamarabb sikerül tisztázni. Az Egyesült Királyság oktatásért felelős miniszter-helyettese úgy látja, korai lenne még az okokat találgatni. Nick Gibb a Skynak beszélt arról, hogy vizsgálják, milyen technikai és pénzügyi segítséget tudnának nyújtani Libanonnak.

A Libanoni Vöröskereszt vezetője szerda délelőtt azt közölte, a halálos áldozatok száma már száz fölött van, és több mint négyezren sérültek meg a kedd esti robbanásban. George Kettaneh szerint ezek a számok növekedhetnek még.

A bejrúti Nővérek Rendjének elnöke, dr. Mirna Doumit közben beszámolt róla: a tragikus esemény a város három kórházát pusztította el. Ezekből ki kellett menekíteni minden beteget, míg akadt két másik egészségügyi intézmény, ami részlegesen sérült meg. Három nővér vesztette életét ezekben a kórházakban.

A bejrúti Amerikai Egyetem professzora, Nasser Yassin az Al-Dzsazírának azt mondta: kétli, hogy a libanoni kormány egymaga kezelni tudja az elszenvedett veszteségeket. Szerinte most az elsődleges, hogy a nemzetközi közösség ételszállítmányokkal segítse ki a bejrútiakat.

A támogatását felajánlotta többek közt Malajzia és Ciprus is.

Orbán Viktor a libanoni miniszterelnöknek: szívünk és gondolataink önökkel vannak

Levélben kondoleált Orbán Viktor miniszterelnök libanoni kollégájának, Hasszán Diabnak a Bejrútban történt tragikus robbanás kapcsán, amely számos emberéletet követelt és borzasztóan sok ember sérülésével, valamint óriási anyagi károkkal járt – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője szerda reggel. „A magyar nép nevében szeretném kifejezni legmélyebb együttérzésemet Önnek és a libanoni embereknek. Részvétünket fejezzük ki az áldozatok családjainak, gyors és teljes felépülést kívánunk a sebesülteknek” – írta a libanoni miniszterelnöknek Orbán Viktor. Hozzátette: „gondolataink és szívünk önökkel vannak”.

A magyar kormányfő biztosította hivatali partnerét arról, hogy Magyarország készen áll segítséget és támogatást nyújtani Libanonnak ebben a nehéz időszakban.