HIRDETÉS
HIRDETÉS

Egy magyar Bejrútból: először azt hittem, földrengés van!

Szerző: | 2020. augusztus 05., 06:00 | Külföld

Utcakép Bejrútból. 2020. augusztus 4-én. A város jelentős része katasztrófa sújtotta terület (Fotó: olvasónktól)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kedden, kora este elértük az egyik Bejrútban élő magyart, aki névtelen akart maradni, de elmesélte, hogyan élte át a robbanást, amelyről lapunk is részletesen beszámolt. A komolyzenészként dolgozó és tanító hölgy otthon tartózkodott a kisfiával a robbanás helyszínétől 5-6 kilométernyire lévő lakásukban, ahol csukott ablakok mellett hallott, érzett egy földrengésszerű robajt.

Bement a gyerekszobába megnyugtatni a gyereket, majd lekapcsolta a lakásban a gázt, és a biztosítéktáblán megszakította az áramot, amikor jött a nagy, második robbanás – a házukban több ablak is kitört. A nő férje egy kertben tartózkodott, a tragédia helyszínétől legalább húsz kilométernyire a hegyoldalban, ott olyan erős volt a hang, hogy azt hitte, átlőttek felette ágyúval. Van háborús tapasztalata, végigcsinálta a libanoni polgárháborút.

Óriási robbanás rázta meg Bejrútot: legalább 78 halott – videókkal | Magyar Hang

Több ezren megsérültek a libanoni fővárosban, a kikötő megsemmisült. Egymástól független forrásaink magyar sebesültről is tudnak, várjuk a hivatalos megerősítést. 2750 tonna, hat éve lefoglalt ammónium-nitrát robbanhatott be. A miniszterelnök a felelősök megbüntetését ígérte.

A robbanás után egy ideig kihagyott a mobilszolgáltatás és megszakadt az internet, de a villany- és gázszolgáltatás zavartalanul üzemelt. A magyarok libanoni Facebook-csoportjában, ahol közel százan vannak (igaz, néhányan már elköltöztek az országból, de tagjai maradtak a csoportnak) mindenki azt jelezte, jól van, nem sérült meg. 

Utcakép Bejrútból. A város jelentős része katasztrófa sújtotta terület. Fotó: olvasónktól

A nekünk nyilatkozó magyar nő szerint szerencse a szerencsétlenségben, hogy a napokban fontos iszlám ünnep volt (az Íd al-Adhá, vagyis az áldozati ünnep, arra emlékezve, hogy Ábrahám kész volt fiát feláldozni Istennek – a szerk.), így már csütörtök óta bezártak a hivatalok és kiürült a város. Az élet ma tért volna vissza a normális kerékvágásba, de még sokan nem tértek vissza.

Utcakép Bejrútból. A város jelentős része katasztrófa sújtotta terület. Fotó: olvasónktól

Október óta súlyos gazdasági válság is sújtja az országot, sokan távoztak a fővárosból – az évek óta ott élő szír menekültek is elszivárogtak, ma nagyságrendekkel kevesebben vannak, mint néhány éve. Erre a gazdasági válságra jött még a világjárvány. (A csaknem hétmilliós ország – eddig legalábbis – elég jól megúszta a koronavírust, a Worldometer’s statisztikai oldal szerint eddig 5062 fertőzést regisztráltak, és 65 ember hunyt el. Az első hullámban nagyon kevés esetet vettek fel a hivatalos listára, de néhány napja ott is berobbant a vírus: július 31-én rekordszámú, 221 új esetet találtak, azóta minden egyes nap 150 és 200 közötti az új fertőzöttek száma – a szerk.)

Utcakép Bejrútból. A város jelentős része katasztrófa sújtotta terület. Fotó: olvasónktól

A nekünk nyilatkozó magyar nő szerint a város tehát a szokásosnál csendesebb volt, ami azért is szerencse, mert a hatalmas robbanástól alig pár száz méterre húzódik a városból kivezető egyik autópálya, amely nagyon zsúfolt szokott lenni. A magyar nő küldött egy videót, amely egy autópályán haladó kocsiból készült – a hátsó ülésen utazó előbb az első robbanás füstjét filmezi, a második, hatalmas detonáció már az autót is felborítja.

Bejrútban különféle hírek kezdtek terjedni, például hogy mindenki viseljen maszkot a vegyi szennyeződés miatt – a koronavírus-járvány miatt amúgy is hordanak maszkot az emberek.

Éjszaka elértünk egy másik, szintén komolyzenész magyart is (volt időszak, amikor a Libanoni Nemzeti Filharmonikus Zenekarnak egyszerre tizenkét magyar tagja volt – a szerk.), aki azt mondta: ők szerencséjükre egy völgyben laknak, légvonalban tíz kilométerre a katasztrófa helyszínétől, a hegyek valamennyire felfogták a robbanást, de náluk is borzalmasan hangos volt a robaj. Beleremegett a ház, emiatt először ők is földrengésre gyanakodtak. 

Ő úgy tudja, több kint élő magyarnál is betörtek az ablakok, a férje pedig látott a helyi tévének nyilatkozó külföldiek között egy magyart, aki könnyebben sérült.

Címkék: Bejrút, gazdasági válság, iszlám ünnep, koronavírus, Libanon, mobilszolgáltatás, robbanás


HIRDETÉS
Trump-értékelő III.: Az orosz rulett

Trump-értékelő III.: Az orosz rulett

Moszkva annak idején megkönnyebbüléssel fogadta Donald Trump győzelmét, és a Kreml most is azért szorít, hogy az Egyesült Államok jelenlegi elnöke még egy ciklusra a Fehér Házban maradjon.

Utcára tett sportnemzet

Utcára tett sportnemzet

Meccs van, de edzeni nem lehet. A tornatermek október 1-jétől üresen konganak, az iskolák szinte egyetlen, több millió forintos bevételi forrásuktól esnek el a terembérletek felmondásával.

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

HIRDETÉS

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Pin It on Pinterest