Bejrúti robbanás: többek számláját zárolták

Bejrúti robbanás: többek számláját zárolták

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A libanoni központi bank csütörtökön elrendelte a bejrúti kikötő és a libanoni vámhatóság vezetői számláinak befagyasztását – közölte az Infostart a Reuters hírügynökségre hivatkozva. Az utasítás értelmében Haszan Korajtem, a bejrúti kikötő főigazgatója, valamint Badri Dáher, a libanoni vámhivatal főigazgatója és öt további kikötői és vámhivatali illetékes számláit nemcsak befagyasztják, hanem a banktitkokat védő törvény hatálya alól is kivonják.

Korábban már a bejrúti kikötő több vezető tisztségviselőjét is házi őrizetbe helyezték az egy nappal korábbi brutális robbanással összefüggésben. Az államfői utasítás szerint mindazokat érinti ez, akinek bármi köze lehetett a kikötői raktárban évekig tárolt, majd felrobbant 2750 tonna ammónium-nitráthoz.

A libanoni fővárost teljesen letaroló keddi detonáció után Misel Áún államfő a felelősök példás és kemény megbüntetését ígérte.

Eközben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke csütörtökön írt levelükben – az MTI beszámolója szerint – arra szólították fel az Európai Unió tagállamainak vezetőit, hogy fokozottan támogassák Libanont a kedden bekövetkezett nagy erejű robbanás okozta károk miatt jelentkező azonnali igények kielégítése érdekében, valamint a hosszú távú újjáépítés céljából. Az uniós bizottság és az Európai Tanács elnöke levelében kiemelte: „a drámai esemény” jelentős gazdasági következményekkel jár a már eddig is számos kihívással küzdő Libanon számára, amelyet a koronavírus-járvány csak tovább súlyosbított. – Közös érdekünk, hogy azonnal és hatékonyan cselekedjünk egy még súlyosabb tragédia elkerülése érdekében – írták.

A bejrúti kikötőben kedd este történt brutális robbanás következtében legalább 137 ember életét vesztette, hozzávetőleg ötezren megsebesültek, 200–250 ezer közé tehető azoknak a száma, akik elveszítették otthonukat. Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították, és gyásznapot hirdettek. A hatóságok szerint egy korábban elkobzott hajó vegyianyag-rakománya robbant fel.