Adományt visznek Bejrútba a baptisták

Adományt visznek Bejrútba a baptisták

Szilágyi Béla (a kép bal szélén) szír keresztény menekültek szükségleteit méri fel Libanonban 2014 októberében (Fotó: Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bejrútba utazik péntek este a Baptista Szeretetszolgálat két vezető munkatársa, Szilágyi Béla elnök és Pavelcze László, akik mintegy 10 millió forint értékben adnak át egészségügyi eszközöket, mentőfelszerelést, gyógyszereket és kötszereket a helyszínen dolgozó partnerszervezeteiknek. 

Mint arról többször is beszámoltunk, három napja hatalmas robbanás történt Libanon fővárosában, a katasztrófának eddig legalább 154 halálos áldozata van. Közel ötezren megsebesültek, és 200-250 ezer közé tehető azoknak a száma, akik elveszítették otthonukat. Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították, és gyásznapot hirdettek.

A Baptista Szeretetszolgálat közel tíz éves partneri kapcsolatban segíti a szíriai keresztény menekült gyermekeket is befogadó libanoni iskolák munkáját. A támogatott intézményekben több száz diákot oktatnak elsősorban szíriai tananyagból, szíriai tanmenettel, arab és angol nyelven. Az oktatás mellett a családokat szociális segítségben részesítik, élelmiszerrel, ruhával látják el a rászorulókat. 

A Baptista Szeretetszolgálat 1355-ös adományvonalának tárcsázásával hívásonként 250 forintot lehet eljuttatni Libanonba. További pénzbeli felajánlásokat a 13555555-55555555-55555555-ös bankszámlaszámra várnak „Libanon” közleménnyel. A beérkező összeget a robbanásban megsérült bejrúti iskola újjáépítésére, és a tragédia miatt rendkívül nehéz helyzetbe került családok megsegítésére fordítja a magyar segélyszervezet. 

Munkatársunk 2014. októberében személyesen is járt a baptisták által támogatott iskolákban. Akkor rögzítette a videót is, amelyen a keresztény lelkész, Georges Youhana ősei nyelven, asszírul mondja el a legismertebb imádságot, a Miatyánkat. Ezt a nyelvet ma már nem beszélik. Akkor meglátogattuk a Bekaa-völgyében, a szír határtól alig tíz kilométerre fekvő keresztény iskolát, melyet az Igaz Szőllőtő Gyülekezet működtet – az ideiglenes oktatási intézményben szír tanárok tanítanak két váltásban a szír tanmenet szerint, felekezetre való tekintet nélkül.