Németország egész területén terjed a koronavírus-járvány

Németország egész területén terjed a koronavírus-járvány

A német hadsereg és a Vöröskereszt munkatársai készülnek a Tönnies húsüzem dolgozóinak koronavírus-tesztjeire (Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Németországban immár harmadik napja regisztráltak ezernél több új koronavírus-fertőzöttet: az elmúlt 24 órában 1122-vel bővült a fertőzöttek, és tizenkettővel a halálos áldozatok száma – tájékoztatott a Robert Koch német közegészségügyi intézet (RKI) szombaton.

Velük együtt 215 336 fertőzöttje és 9195 halálos áldozata van a koronavírusnak a 83 millió lakosú Németországban. Az országban csütörtökön lépte át először az ezres határt a Covid-19-betegek száma (1045), legutóbb május 9-én volt erre példa. Pénteken 1147 új esetet regisztráltak.

A koronavírus reprodukciós rátája 0,9-ről 1,16-ra nőtt. A ráta, amely azt jelzi, hogy egy ember hány másikat fertőz meg, a tíz nappal korábbi állapotokat tükrözi. Az RKI aláhúzta: 1 alatt kell tartani az arányt ahhoz, hogy alábbhagyjon a járvány terjedése.

Július vége óta újra emelkedik a napi új fertőzöttek száma, bár egyelőre meg sem közelíti az április eleji csúcsot, amikor több mint hatezer új esetet regisztráltak naponta. Az összes fertőzöttből a gyógyultak és a halottak számának kivonásával kiszámított aktív fertőzők száma is hetek óta növekszik.

A szakértőket aggasztja, hogy – szemben a korábbiakkal – a fertőzések nem köthetők egy-egy góchoz, hanem az ország egész területén terjed a járvány. Emiatt sokkal nehezebb lesz regionális óvintézkedésekkel megfékezni a koronavírust – figyelmeztettek.

Németország több tartományában a következő héten megkezdődik az iskola, ami kedvezhet a járvány terjedésének. A kockázatos területekről hazatérő nyaralók is potenciális veszélyforrást jelentenek.

Mérséklődés a Nyugat-Balkánon

Mérséklődött ugyan, de még nem igazán lassult le a koronavírus terjedése a Nyugat-Balkánon, szombatra 972-vel emelkedett az igazolt fertőzöttek és 21-gyel a halottak száma.

A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 276-tal 27 608-ra, Koszovóban 181-gyel 9869-re, Észak-Macedóniában 155-tel 11 554-re, Bosznia-Hercegovinában 291-gyel 13 687-re, Montenegróban pedig 69-cel 3549-re nőtt.

A halottak száma Szerbiában öttel 626-ra, Koszovóban hárommal 303-ra, Észak-Macedóniában kettővel 519-re, Bosznia-Hercegovinában tízzel 394-re, Montenegróban pedig eggyel 61-re nőtt.

(MTI)

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.