Amerikai bíróságon keresné az igazát a Donald Trumppal háborúba keveredett TikTok

Amerikai bíróságon keresné az igazát a Donald Trumppal háborúba keveredett TikTok

Donald Trump amerikai elnök nyilatkozik a washingtoni Fehér Ház déli kertjében (Fotó: MTI/EPA/CNP POOL/Stefani Reynolds)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedden egy kaliforniai bíróságon indíthatja meg az amerikai kormány elleni pert a főleg a tizenéves korosztály körében népszerű kínai videomegosztó, a TikTok – közölte a South China Morning Post. Donald Trump elnök ugyanis – a kínai WeChat alkalmazással együtt – lényegében betiltja a TikTokot az Egyesült Államokban.

A több mint egy hónap múlva életbe lépő elnöki rendelet értelmében a TikTok anyacége, a kínai ByteDance és egy amerikai természetes vagy jogi személy közötti bármely tranzakció törvénysértőnek minősül a „nemzetbiztonsági kockázatok” miatt. Ez azt jelenti, hogy a szolgáltatást törölni kell a népszerű alkalmazásboltokból, amerikai cégek nem reklámozhatnak rajta, valamint a több mint 100 millió amerikai felhasználó sem juthat hozzá a frissítésekhez, ami voltaképpen használhatatlanná teszi az alkalmazást. Hírek szerint a TikTok alkotmányellenesnek tekinti Donald Trump intézkedését, mert nem adott időt a reagálásra, és egyébként is alaptalannak tartja a nemzetbiztonsági félelmet.   

Mint ismert, a Fehér Ház álláspontja szerint a TikTok indokolatlanul sok adatot gyűjt felhasználóiról, és nem kizárt, hogy a begyűjtött adatokat a kommunista pártnak adják át. A kínaiak szerint viszont csak annyi adatot gyűjtenek a felhasználókról, mint az amerikai Google, a Facebook vagy az Apple. Ezt szakértők is hasonlóképpen látják, akik szerint nyilvánvaló, hogy valójában inkább az amerikai-kínai kereskedelmi háború állhat az intézkedés hátterében.

Eközben az amerikai Microsoft már hetek óta tárgyalásokat folytat a TikTok felvásárlásáról, erre szeptember közepéig kapott haladékot Donald Trumptól. Ha az amerikai szoftveróriás kezébe kerülne a szolgáltatás, vagy annak egy része, akkor tovább üzemelhetne az USA-ban. Iparági becslések szerint több tízmilliárd dollárt fizethet a Microsoft a kínai videómegosztóért, ami minden idők egyik legnagyobb felvásárlása lenne az amerikai szoftveróriásnál.

De a Twitter is felvásárlási céllal jelentkezett be a ByteDance-nél, legalábbis erről írt szombaton a The Wall Street Journal az ügyben illetékes forrásokra való hivatkozással. A Twitter azonban nem olyan tőkeerős, mint a Microsoft, kérdés, honnan szerez rá pénzt.  Mellette szól azonban, hogy felvásárlás esetén valószínűleg kevésbé ütközne a szabályozó hatóságok ellenállásába, mint a Microsoft, és nem gyakorolna rá nyomást Kína sem, mert a Microsofttal ellentétben nem aktív a távol-keleti országban. Az értesüléseket sem a Twitter, sem a TikTok nem kommentálta.