Elmenekült Lukasenka?

Elmenekült Lukasenka?

Orbán Viktor és Aljakszandr Lukasenka megbeszélései 2020. június 5. Minszk (Forrás: Kormány.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Befejeződött a vasárnapi belarusz elnökválasztás, az exit poll alapján az országot 26 éve irányító Aljakszandr Lukasenka 79,7, míg egyetlen állva maradt igazi kihívója Szvetlana Tyihanovszkaja 6,98 százalékot kapott. A Belaruszon kívül leadott szavazatok esetében a Szabadság Rádió információja szerint az arány nagyjából ennek a fordítottja.

A választás feszült hangulatban, különleges biztonsági intézkedések közepette zajlott. Néhány újságírót kitiltottak, a határon pedig több orosz és lengyel állampolgárt állítólag a vízum meghamisítása miatt nem engedtek be. Nem véletlenül, hiszen hosszú idő után voltak újra a kampány során 50 ezres tüntetések. 

Lukasenka egyébként korábban több ellenzéki elnökjelöltet börtönbe záratott, köztük Tyihanovszkaja férjét is. Fehéroroszországban külföldi megfigyelők szerint már régóta nem lehet tiszta választásokról beszélni, az idein már nem is vettek részt az EBESZ megfigyelői. 

Az urnák lezárása után különleges egységeket vontak össze az elnöki rezidencia körül, és fokozott a rendőri készültség Minszk központjában. Az OMON egységei lezárták a Függetlenség terét, a metró Minszkben öt állomáson nem áll meg. Ezek aggasztó lépések, igaz, Lukasenka a szavazata leadása után megígérte, hogy nem lesz polgárháború.  

Hírek szerint a hivatalos adatok igazságában kételkedő ellenzékiek gyülekezni kezdtek Minszk főterén, ahová több rendőrségi teherautó érkezett, az egyik közeli sugárúton pedig összetűzés kezdődött a rohamrendőrök és az ellenzékiek között. A Reuters tudósítása szerint legalább tíz embert vittek el a rendőrök.

Eddig még nem erősítették meg a PlaneFinder portál értesülését, miszerint Lukasenka a szavazóhelyiségek bezárása után Törökországba utazott. Az elnöki gép állítólag tegnap este óta készenlétben várt a repülőtéren.

A vasárnapi elnökválasztás kampányának igazi újdonsága egyébként az volt, hogy Lukasenka ezúttal nem a Nyugatot, hanem Oroszországot tette meg az ország belügyeibe beavatkozó, és a hatalmára törő fő ellenségének.