Koronavírusteszt-turizmus indult Magyarországra?

Koronavírusteszt-turizmus indult Magyarországra?

Koronavírus-minták teszteléséhez készül egy munkatárs a Nemzeti Népegészségügyi Központban (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-tesztelések bonyolult eljárása miatt a szerbiai lakosok inkább úgy döntenek, hogy a szomszédos Magyarországra utaznak, és a határ menti magánklinikákon teszteltetik magukat – írja a Szabad Európa Rádió szerb nyelvű kiadása. A portál szerint mindezt megkönnyíti, hogy Szegeden legalább két olyan magánklinika is található, ahol ilyen teszteket végeznek, ráadásul mindezt sürgősségi eljárás keretében is megteszik. És bár az árak itt magasabbak, mint Szerbiában, sokaknak mégis megéri Szegedre utazni egy tesztelésért.

„Nagy tolongás tapasztalható Szerbiából a magyarországi tesztelés miatt” – mondta el a portálnak Somogyi Erna, a szegedi Doctor Hair Clinic igazgatója. Szerbiában nem lehet PCR-tesztet készíttetni a magánklinikákon, az államilag akkreditált intézetekben pedig sorban állnak a páciensek, és több napjukba telik, míg megkapják az eredményeket. Somogyi Erna szerint náluk a legtöbben nem utazási okokból végeztetnek koronavírus-teszteket, hanem inkább a munkájuk miatt. A szerbiai lakosok pedig probléma nélkül teszteltethetik magukat Magyarországon, amennyiben a határon történő testhőmérséklet-mérés során nem merül fel a gyanú, hogy koronavírustól fertőzöttek.

A magyarországi tesztelés mellett szól, hogy a páciensek 48 órán belül meg is kapják a koronavírus-teszt eredményeit e-mailben. Ennek az ára most 130 euró, azonban ha sürgős tesztelésre van szükség, arra is van lehetőség, ez plusz 50 euróba kerül.

Bár a magyar kormány a járványintézkedések szempontjából a sárga kategóriába sorolta Szerbiát, ezek szerint nem minden esetben vár két hét karantén a határátlépőkre. A rendelet ugyanis lehetőséget ad arra, hogy meghatározott szomszédos állam polgárai Magyarország területére legfeljebb 24 óra időtartamra az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre belépjenek. Úgy tűnik, ez teszi lehetővé a koronavírusteszt-turizmust is.