Biden azért választotta Kamala Harrist alelnökjelöltnek, mert már az első napon képes a vezető szerepre

Biden azért választotta Kamala Harrist alelnökjelöltnek, mert már az első napon képes a vezető szerepre

Kamala Harris a 2020-as demokrata elnökjelöltek és támogatóik közös vacsoráján az iowai Clear Lake-ben 2019. szeptember 8-án (Fotó: Emily O Ross/Shutterstock)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Joe Biden, az amerikai demokraták várható elnökjelöltje szerdán közölte: azért választotta alelnökjelöltjének Kamala Harrist, mert szerinte már az első napon képes lesz a vezető szerepre. „Ha Kamala Harrist és engem megválasztanak, több válságot, egy megosztott nemzetet és egy zűrzavaros világot fogunk örökölni. Egyetlen percet sem vesztegethetünk. Pontosan ezért választottam őt: mert már az első napon képes lesz a vezető szerepre” – fogalmazott Biden Twitter-bejegyzésében a kaliforniai szenátorról, akinek alelnökjelöltségét kedden jelentette be. (Kamala Harrisről szóló portrécikkünket ide kattintva tudja elolvasni.)

Közben – miként az MTI tudósítása írja – a Biden-kampány szóvivője, Andrew Bates közleményben válaszolt Donald Trump jelenlegi elnök egyik friss Twitter-bejegyzésére. Trump arról írt, hogy „az elővárosi háziasszonyok” úgyis rá fognak szavazni novemberben, mert „biztonságot akarnak, és kitörő örömmel fogadták, hogy véget vetettem egy olyan régóta futó lakásprogramnak, amely lehetővé tette, hogy alacsony jövedelműek árasszák el a szomszédságot”. Az elnök azt vélelmezte, hogy Biden „visszaállítja ezt a lakásprogramot”. Erre válaszként adott közleményében Bates leszögezte: a mikroblog-bejegyzés azt bizonyítja, hogy az amerikai elnök „sóbálvánnyá vált a csodálkozástól, hogy Joe Biden ilyen erős jelöltet választott maga mellé, akiről néhány héttel ezelőtt még ő maga is azt mondta, hogy kiváló választás lenne”.

A közleményben Bates azt is írta: „Donald Trump elnöksége összeomlóban van, miután kudarcos, megosztó, téves vezetésének ára több mint 160 ezer amerikai élete, több tízmillió munkahely elvesztése volt, és az Egyesült Államokat a Covid-19-járvány által legjobban sújtott országgá tette a világon”.

Az amerikai sajtóban szerdán több helyen is azt elemezték, hogy vajon miért éppen Kamala Harris mellett döntött a leendő demokrata párti elnökjelölt. A CNN hírtelevízió Biden-kampánytól származó értesülései szerint „a józan ész” diktálta a döntést, mert Harris olyan alelnökjelölt, aki „nem árthat”. Kommentárjában a hírtelevízió arra is rámutatott, hogy a kaliforniai szenátor két bevándorló gyermeke, s ez jelképezi a változó Amerikát is. Ahogy azt még a lehetséges alelnökjelöltekről szóló esélylatolgatós cikkünkben írtuk: Harris az egyik legismertebb és legjobb előélettel bíró választásnak számít.

A Politico viszont arról adott hírt, hogy Biden munkatársai közül sokan kifejezetten ellenezték Harris jelölését. A lap szerint a jelölési folyamatban részt vevő Christopher Dodd volt connecticuti demokrata párti szenátor például azért nem akarta Harrist, mert a szenátornő 2019-ben egy, az elnökjelölt-aspiránsok közötti országos televíziós vitában élesen bírálta Bident a faji elkülönítést helyesnek tartó törvényhozókkal folytatott korábbi együttműködéséért, s azért is, mert Biden annak idején nem támogatta, hogy az iskolai integráció jegyében közös buszon vigyék a fehér és a fekete gyerekeket az iskolába.

Amerikai sajtójelentések szerint Kamala Harris szerdától az alelnökjelölteknek is kijáró titkosszolgálati védelmet élvez.