Nick Cave: A politikai korrektség lett a legboldogtalanabb vallás a világon

Nick Cave: A politikai korrektség lett a legboldogtalanabb vallás a világon

Nick Cave (Fotó: Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A politikai korrektség vált a világ legboldogtalanabb vallásává – erről írt a The Red Hand Files oldalon Nick Cave, élesen elítélve a kirekesztésen alapuló kultúrát (cancel culture). Utóbbi lényege, hogy mikor valaki véleményét vállalhatatlannak nevezik, megpróbálják elérni, hogy ne hívják előadást tartani, és akár a munkahelyéről is rúgják ki őt. A közösségi médiában ilyenkor összefognak a kipécézett személlyel szemben, azt állítva róla, hogy megszólalásainak nincs helye a közbeszédben. A jelenségről, illetve a legkülönösebb vadhajtásokról korábban többször is írtunk már.

Nick Cave szerint ez a kirekesztésen alapuló kultúra a könyörület ellentéte, és fojtogató hatással van a társadalmak kreatív erejére. Szerinte ezzel szemben a megbocsátás az, ami segíti a képzelet szárnyalását, annak zsenialitását és nagylelkűségét.

Az énekes-dalszerző úgy látja, miközben a politikai korrektség egy méltányosabb társadalom megteremtéséért tett „tiszteletreméltó” kísérletnek indult, addig ma már a vallásosság „legrosszabb elemei” maradtak, mint amilyen az erkölcsi bizonyosság és az álszentség.

Cave szerint a könyörületesség az, ami segít bennünket bekapcsolódni a szabadon áramló párbeszédbe. Ha ez biztosítva van, az garanciát jelent számunkra, hogy szabadon beszélhetünk, és „Oscar Wilde-ot idézve, „elegánsan játszhatunk a különböző elképzelésekkel.” A zenész ámokfutásként jellemezte, amit most láthatunk. Könyörület nélkül szerinte a társadalom csak merevvé, félelmetessé, bosszúállóvá és humortalanná válik.

Ricky Gervais egyébként, mint az Independent felidézte, szintén elítélte a jelenséget. Szerinte nem kellene bíróságra járni csak azért, mert valaki elmondott egy viccet.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.