Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

„A Konfuciusz Intézet Peking propagandáját terjeszti a világban”

Szerző: | 2020. augusztus 14., 07:35 | Külföld

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen a hivatalos látogatásra érkezõ Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a Liszt Ferenc-repülõtéren 2019. február 11-én. (Fotó: MTI/KKM/Kovács Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Washington diplomáciai képviseletté nyilvánítja az Egyesült Államokban működő kínai Konfuciusz Intézetek központját – jelentette be csütörtökön kiadott közleményében az amerikai külügyminisztérium.

HIRDETÉS - AIP

A Szlovéniában tárgyaló Mike Pompeo külügyminiszter aláírásával kiadott közlemény leszögezte: a döntéssel a tárca jelzi, hogy „a Konfuciusz Intézet az, ami, vagyis olyan intézmény, amely Peking propagandáját terjeszti a világban és rosszindulatú befolyásolási kampányt folytat amerikai egyetemi campusokon és tanórákon”.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

Az amerikai külügyminiszter hangsúlyozta, hogy „a Konfuciusz Intézeteket Kína finanszírozza és részét képezik a Kínai Kommunista Párt apparátusának”. Pompeo kiemelte azt is: e döntéssel a kormányzat meg akarja teremteni annak lehetőségét, hogy az oktatási intézmények megfelelő információk birtokában dönthessenek arról, „megengedjék-e a Kínai Kommunista Párt által támogatott programok folytatását, és ha igen, akkor milyen formában”.

https://magyarhang.org/kulfold/2020/05/30/elkerulheto-e-a-haboru-kina-es-amerika-kozott/

Hozzáfűzte, hogy a kormányzat biztosítani akarja, hogy az amerikai egyetemi hallgatók továbbra is tanulhassanak kínaiul és megismerkedhessenek kulturális kínálatukkal, de szeretné elérni, hogy ezt „a Kínai Kommunista Pártnak és segítőinek manipulációitól mentesen tehessék”.

Az Egyesült Államokban jelenleg 75 Konfuciusz Intézet működik, ezek közül 66 különböző egyetemeken tevékenykedik. Az intézetek nyelvtanfolyamokat és kulturális rendezvényeket kínálnak az érdeklődőknek, és közvetlen céljaik közé tartozik még a kulturális kapcsolatok fejlesztése.

David Stilwell, a State Department (amerikai külügyminisztérium) ázsiai főosztályának vezetője a sajtót tájékoztatva elmondta: a döntés nem jár az intézménynek bezárásával, csupán a washingtoni székhelyű „anyaintézetre”, azaz az összes Konfuciusz Intézetet összefogó központra vonatkozik, amelynek külképviseletként kell regisztráltatnia magát. „Csupán kérni fogjuk őket, hogy számoljanak be az Egyesült Államokban folytatott tevékenységükről” – tette hozzá Stilwell.

Az amerikai külügyminisztérium és az oktatási tárca már tavaly ősszel kilátásba helyezte a Konfuciusz Intézetek szigorúbb ellenőrzését. A republikánus többségű amerikai szenátus pedig az idén júniusban törvényjavaslatot is elfogadott az amerikai egyetemeken működő intézetek szigorúbb ellenőrzéséről, amit az egyetemek hatáskörébe utalt. A törvényjavaslatról a demokrata párti többségű képviselőház még nem szavazott – írj az MTI.

Magyarországon is vannak Konfuciusz Intézetek, az elsőt 2006-ban hozták létre az ELTE-n. A másodikat 2012-ben a Szegedi Tudományegyetemen, majd a Miskolci Egyetemen és a Pécsi Tudományegyetemen is létrejött egy-egy.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: diplomácia, Egyesült Államok, Kína, Konfuciusz Intézet, Mike Pompeo


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Hirdetés

HIRDETÉS

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Vörös tér, Budapest

Pin It on Pinterest