Közbeszerzési háború hátráltatja a JEDI kiépítését

Közbeszerzési háború hátráltatja a JEDI kiépítését

Az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon épülete (Fotó: Touch Of Light)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Immár sokadjára halasztotta el az amerikai védelmi minisztérium a Pentagon új generációs belső számítógépes hálózatának és felhőszolgáltatásának, a JEDI-nek (Joint Enterprise Defence Infrastructure) a kiépítését – írta a katonai csúcstechnológiai fejlesztésekre szakosodott amerikai C4ISRNET portál. A JEDI lényege, hogy háborús helyzetben, konfliktuszónában is jó és gyors hozzáférést kell biztosítania az adatokhoz, illetve a belső felhőszolgáltatáshoz, hogy onnan mindig és azonnal bármilyen szükséges információhoz hozzá tudjanak férni a fegyveres erők. Az adatok 80 százalékát már egy nagy közös felhőben tárolná a hadsereg. A rendszer mesterséges intelligencia segítségével készít elemzéseket, és védi a szigorúan bizalmas információkat, az adatátvitelt és a forgalmat.

A védelmi minisztérium szerint ez lenne az amerikai fegyveres erők új generációs kommunikációs hálózata. Már ha egyszer valóban megkezdik a fejlesztéseket, ugyanis a rendszer kiépítéséért a legnagyobb amerikai informatikai multinacionális cégek – az Oracle, és legújabban az Amazon és a Microsoft – folytatnak kifejezetten kemény közbeszerzési háborút. A tét nem kicsi: 10 milliárd dollár.

A vérre menő vetélkedés tavaly indult, amikor az Oracle megtámadta a meghívásos közbeszerzés előkészítő fázisát az Amazonnal szemben. A hónapokig tartó huzavona után a szerződéskötés lehetőségét elsőként az Amazon nyerte el, ám rengeteg kifogás, kritika és visszásság volt körülötte, ezért elvették tőlük. Így került a képbe aztán a Microsoft, amely – ahogy arról akkor lapunk is beszámolt – végül nevető harmadikként elhappolta a megbízatást, a védelmi tárca tíz évre és tízmilliárd dollár értékre szóló szerződést kötött a Bill Gates alapította szoftveróriással.

Igen ám, de ezt visszatámadta az Amazon, amely bírósági óvást nyújtott be az illetékes bíróságon a Microsoft közbeszerzése miatt. Az Amazon szerint a szaktárca számos hibát és figyelmetlenséget követett el az elbírálás során. A cég egyúttal Donald Trump politikai nyomásgyakorlását is felvetette panaszában.

A bíróság helyt adott az Amazon kifogásainak és végzésben leállított mindent a JEDI-vel kapcsolatban. Egyúttal felülvizsgálatra és korrekcióra szólították fel a minisztériumot, 120 napos határidőt szabva nekik. Ez augusztus 17-én hétfőn járt volna le. A C4ISRNET beszámolója szerint a Pentagon további 30 napos haladékot kért, így ismét kitolták a döntést, ezúttal szeptember 16-ra.

Információk szerint a védelmi minisztérium ismét tüzetesen áttanulmányozza részletekbe menően az összes, egyébként az eredetihez képest azóta módosított, átdolgozott ajánlatot, és ígéretük szerint a sokadik kitolt határidőre döntenek a kivitelező személyéről. Ismerve azonban a JEDI előéletét, meglepő lenne, ha azt nem óvná meg senki – igaz, az Amazon nem ellenezte a Pentagon legutolsó fordulóval kapcsolatban tett indítványát.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.