Óriási tüntetés volt Minszkben Lukasenka ellen – Az elnök nem enged

Óriási tüntetés volt Minszkben Lukasenka ellen – Az elnök nem enged

Lukasenka-ellenes tüntetők Minszkben 2020. augusztus 16-án (Fotó: Franak Viacorka/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem hajlandó külföldi parancsra új választást kiírni, de kész azonnali reformokra, ha valóban ez az, amit az emberek várnak tőle – mondta a mellette tartott vasárnapi minszki szimpátiatüntetésen Aljakszandr Lukasenka. A belarusz elnök tagadta, hogy csalással szerezte volna meg hatodik mandátumát. Az ellenzékre hárította a felelősséget az erőszak elharapózásáért, és azt állította, hogy a NATO csapatokat mozgósít országa nyugati határán.

Miután már egy hete tartanak a tiltakozások a múlt vasárnapi elnökválasztási csalások miatt, vasárnap az államfő mellett tüntetők is felvonultak Minszkben, de csak néhány ezren lehettek.

Közben az állami televízió épülete előtt ellenzéki demonstrálók gyűltek össze, és azt követelték, hogy a média hiteles tájékoztatást adjon a tüntetésekről, illetve azok erőszakkal történő leveréséről, a tiltakozókkal szemben alkalmazott megtorló intézkedésekről. Beszámolók szerint 200 ezren is lehettek a tiltakozók. A Győzelmi Obeliszktől hatalmas oszlopban indult meg a tömeg a Győztesek Sugárútján a Függetlenség sugárút felé – írta a Mérce.hu.

Tudósítók szerint ekkora tüntetés még sosem volt a városban. Erőszakos jelenetekre ezúttal nem került sor, a Reuters szerint nem volt komolyabb rendőri jelenlét.