Lengyelország „teljes mértékben támogatja” a fehéroroszokat

Lengyelország „teljes mértékben támogatja” a fehéroroszokat

Rohamrendőrök őrizetbe vesznek egy ellenzéki tüntetőt Minszkben 2020. augusztus 9-én, a belaruszelnökválasztás estéjén, miután bezártak a szavazóhelyiségek (Fotó: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fehéroroszországi szabad elnökválasztás szükségességéről beszélt telefonon Mateusz Morawiecki a fehérorosz ellenzéki vezetővel, Szvetlana Tyihanovszkajával – a beszélgetésről a lengyel miniszterelnök számolt be hétfő este a Twitter közösségi honlapján.

Morawiecki arról biztosította Tyihanovszkaját, hogy Lengyelország „teljes mértékben támogatja” a fehéroroszokat egyrészt a hazájuk szabadságát célzó törekvésekben, másrészt „a lengyelországi hétköznapi életükben”.

Az utóbbi a Lengyelországban élő népes fehérorosz közösségre vonatkozhatott, de Morawiecki arra a pénteken ismertetett programjára is utalhatott, mely a fehéroroszországi politikai üldözöttek támogatását és befogadását, lengyelországi tanulmányaik, munkavállalásukat elősegítő ösztöndíjprogramot is tartalmazza.

Morawiecki és Tyihanovszkaja beszélgetéséről a lengyel miniszterelnöki hivatal vezetője, Michal Dworczyk miniszter a TVP Info közszolgálati hírtelevízióban elmondta: szó esett az összes fehérorosz politikai fogoly szabadon bocsátásanak szükségességéről, valamint arról, hogy szabad, demokratikus választást kell tartani Fehéroroszországban.

A beszélgetésre annak kapcsán került sor, hogy az Európai Tanács (ET) elnöke, Charles Michel szerdára az uniós tagállamok vezetőinek rendkívüli tanácskozását hívta össze a fehéroroszországi helyzetről – magyarázta Dworczyk. Az értekezletet múlt hétfőn, egy nappal a fehérorosz elnökválasztás után Morawiecki szorgalmazta.

A műsorvezető azon kérdésre válaszolva, Morawiecki és Tyihanovszkaja vajon mit vár a szerdai tanácskozástól, Dworczyk a szabad fehérorosz választáson és a foglyok szabadon bocsátásán kívül az Európai Unió közvetítő szerepének a fontosságát említette a fehérorosz belpolitikai párbeszédben. Emellett el kell érni azt is, hogy az utóbbi napok tüntetései során megnyilvánuló hatósági erőszak felelősei nézzenek szembe a következményekkel – mondta a lengyel miniszter.

(MTI)