Pár óra alatt meggondolta magát Lukasenka az új választásokat illetően

Pár óra alatt meggondolta magát Lukasenka az új választásokat illetően

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök beszél támogatóihoz Minszkben 2020. augusztus 16-án (Fotó: MTI/EPA/Jauhen Jercsak)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meg kell őt ölni ahhoz, hogy új választást tartsanak – ezt üzente még hétfőn kora délután a belarusz diktátor, Aljalkszandr Lukasenka. Mindezt azok után, hogy Szvetlana Tyihanovszkaja elnökjelölt közölte, készen áll a hatalom átvételére. Ehhez képest néhány órával később máris megváltoztatta álláspontját, és már arról beszélt az RT cikke szerint: tarthatnak új választásokat. Ezt viszont csak egy új alkotmány elfogadása, illetve népszavazáson való megerősítése után. A munkások előtt beszélő elnök nem mondott konkrét időpontot azt illetően, hogy ez mikor történhet meg.

A választást bár papíron óriási, 80 százalékos fölénnyel Lukasenka nyerte, de feltételezhető, hogy jelentős részben elcsalták azt. Az elmúlt egy héten rengeteg tömegtüntetést tartottak, a vasárnapin több százezren vettek részt. Tyihanovszkaja aztán Litvániába távozott, valószínűleg hatósági nyomásra, a megfenyegetése után. Bár egy megrendezettnek tűnő videón azt kérte, a tüntetők térjenek haza, de most hétfőn már a hatóságokat szólította fel: álljanak át a tüntetők oldalára.

Lukasenka hétfőn arról beszélt, hogy hajlandó reformokra, az alkotmány átírására és hatalma megosztására is, ezt viszont nem fogja nyomásra tenni. Állítása szerint már folyamatban is van a hatalmi jogkörök elosztásának átalakítása. Viszont az augusztus 9-ei elnökválasztás megismétlésére nem hajlandó. Volt már választás, és amíg őt meg nem ölik, erre nem lesz hajlandó – szögezte le a diktátor, hogy aztán nem sokkal később mégis némiképp meghátráljon.

https://www.facebook.com/magyarhang.org/videos/3208561229239519

Az elnök részt vett egy gyárlátogatáson is, de ez nem sült el túl jól. Ugye mindig támogatták az elnököt, kérdezte Lukasenka, aki egyébként korábban termelőszövetkezeti elnök volt. A munkások erre nemet kiáltottak, majd azt skandálták, hogy az elnök takarodjon.

A 24.hu szemlézte Franak Viacorka elemzőt, aki szerint a minszki traktorgyárban három feltételt támasztottak: Lukasenka távozzon a hatalomból, engedjék szabadon a politikai foglyokat, és írjanak ki új választásokat. Lukasenkát a rabomobilba – kiabálták a résztvevők. A látványos tiltakozás során Lukasenka most először érezhette meg, milyen jelentős mértékben elszivárgott mostanra a támogatottsága.

Vlagyimir Putyin egyébként arról beszélt pár napja, hogy Oroszország szavatolja Belarusz biztonságát. A litván külügyminiszter, Linas Linkevicius szerint ez Belarusz katonai megszállását jelentené, amivel teljesen megfosztanák az országot függetlenségétől. Linkevicius szerint nincs sem ok, sem jogalap arra, hogy Oroszország katonai segítséget nyújtson. Ennek ellenére Szvetlana Alekszijevics Nobel-díjas írónő felvetette: a demonstrációk leverésében részt vehettek már orosz rohamrendőrök. Szerinte lehetetlen, hogy belarusz rendőrök ilyen kegyetlenséggel menjenek nekik a honfitársaiknak. Felmerült továbbá, hogy szerb egységeket hívtak be a tüntetők elleni fellépésre. Lukasenka régóta jó viszonyt ápol a szerb elnökkel, Aleksandar Vuciccsal.

A belarusz általános sztrájkhoz időközben csatlakoztak a közmédia részéről is. Múlt héten egyébként már több munkatárs is felmondott, szolidaritást vállalva a tüntetőkkel. Amennyiben nem tudósíthatnak szabadon és biztonságosan a tüntetésekről, sztrájkba lépnek ők is – jelentették ki. A belarusz hatóságok múlt héten egyébként letartóztattak közel hetven olyan újságírót, akik a választási csalásokról számoltak be. Huszonhárman még csütörtökön is őrizetben voltak. Többüket megverték, önkényesen és komolyan vehető indoklás nélkül állították elő.