A NATO „éber marad” és nyomon követi a fehérorosz eseményeket

A NATO „éber marad” és nyomon követi a fehérorosz eseményeket

A fehérorosz elnökválasztás eredménye elleni tiltakozás Minszkben 2020. augusztus 15-én (Fotó: MTI/EPA/Jauhen Jercsak)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fehéroroszoknak külső beavatkozás nélkül kell megoldaniuk az elnökválasztás után országukban kialakul helyzetet – ebben egyeztek meg keddi telefonbeszélgetésükben Andrzej Duda lengyel elnök és Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a lengyel államfői hivatal honlapján olvasható közlemény szerint.

Stoltenberg arról biztosította Dudát, hogy a NATO „éber marad”, illetékes szervei folyamatosan nyomon követik a szövetség keleti szárnyán fennálló biztonsági helyzetet. A lengyel elnök és a NATO főtitkára aláhúzta, hogy a fehéroroszországi helyzet „nincs hatással a NATO jelenlegi katonai aktivitására”, amelynek kizárólagos célja a tagállamok biztonságának megőrzése.

Közben Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök az állami televízióban közvetített beszédében közölte: hétvégi parancsának értelmében Fehéroroszország katonai egységeket vezényelt és teljes készenlétbe helyezett a nyugati határára válaszul külföldi kormányoknak a fehérorosz belpolitikai helyzettel kapcsolatos nyilatkozataira. Vezető lengyel politikusok az utóbbi napokban Lengyelország és a balti országok, illetve az Európai Unió lehetséges közvetítő szerepét szorgalmazták a fehérorosz belpolitikai párbeszéd előmozdításában. sürgették a politikai foglyok szabadon bocsátását és a szabad fehérorosz választások megszervezését.

Megszólalt az ügyről Donald Trump is. – Nekem nem úgy tűnik, hogy nagy lenne a demokrácia Fehéroroszországban – fogalmazott az amerikai elnök. Mint mondta, „a megfelelő időben” telefonon beszélne majd orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal a fehéroroszországi fejleményekről, az Aljakszandr Lukasenka elnök elleni tüntetésekről. Ezeket egyébként „többnyire békésnek” minősítette.

Fehéroroszországban augusztus 9-e óta tartanak tüntetések, Lukasenka akkor a hivatalos adatok szerint a szavaztok 80 százalékával győzött az elnökválasztáson. Az ellenzék szerint a minszki vezetés elcsalta a választást, a szavazatok újraszámlálásának követelésére ezrek vonultak az utcára országszerte. A megmozdulások annak ellenére folytatódtak, hogy a rendőrség brutálisan reagált, sokakat megvertek, legalább két tüntető meghalt, több tucat ember sorsa ismeretlen.

(MTI)