Átruházta hatáskörei egy részét Kim Dzsongun

Átruházta hatáskörei egy részét Kim Dzsongun

Az észak-koreai állami hírügynökség, a KCNA 2019. december 3-án közreadott, keltezetlen felvételén Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és felesége, Ri Szol Dzsu, valamint Kim lánytestvére, Kim Jo Dzsong (balról a harmadik) lovagol egy meg nem nevezett észak-koreai helyszínen (Fotó: MTI/EPA/KCNA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Átruházta hatáskörei egy részét Kim Dzsongun egy magas rangú tisztségviselőkből álló csoportra, amelynek a húga is a tagja; ezt állítják dél-koreai képviselők az észak-koreai hírszerzéstől kapott információkra hivatkozva – jelentette az Euronews. Ahogy a hírtelevíziós is írja: a hivatalos magyarázat az, hogy a döntés az állami ügyek intézésével járó stressz miatt született.

– Kim Jodzsong az utóbbi hetekben a bátyjával közel egyenrangúan kormányozza Észak-Koreát. Ő szabja meg például a Washingtonnal és Szöullal kapcsolatos külpolitikai irányvonalat – emlékeztet az Euronews. A phenjani források szerint ugyanakkor szó sincs arról, hogy az észak-korai vezető hatalma bármennyit is csorbulna, továbbra is Kim Dzsongun az ország abszolút vezetője és az egészségével sincs semmi gond.

Kim Dzsongun legutóbb rejtélyes eltűnéseivel keltett visszhangot idén tavasszal, de aztán minden esetben „megkerült”.

Pénteki hír még, miként arról a Voice of Korea angol nyelvű kiadása beszámolt: ma ünneplik a 75. évfordulóját annak, hogy közel 35 évnyi japán megszállás után, Tokió kapitulációjával a félszigetet megszállták a szovjet és amerikai erők. A phenjani beszámioló szerint a felszabadulásra húsz évnyi Japán-ellenes forradalmi erőfeszítések után került sor.