Wisconsinban be kellett vetni a Nemzeti Gárdát a tüntetők ellen

Wisconsinban be kellett vetni a Nemzeti Gárdát a tüntetők ellen

Joe Biden támogatóihoz beszél egy kampányrendezvényen a dél-karolinai Columbiában 2020. február 11-én (Fotó: MTI/AP/Gerald Herbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bevetették a Nemzeti Gárdát hétfőn a wisconsini Kenosha városában, ahol tüntetések kezdődtek, miután előző nap rendőrök többször hátba lőttek egy afroamerikai férfit. A rendőri erőszak elleni, egyébként békés demonstráció után gyújtogattak is.

A Michigan-tó délnyugati partján fekvő Kenoshában vasárnap délután egy családi vitához hívták ki a rendőröket, akik egyelőre tisztázatlan körülmények között többször hátba lőtték Jacob Blake 29 éves afroamerikai férfit. Blake-et súlyos állapotban helikopterrel szállították Milwaukee egyik kórházába, ahol megműtötték. A kórház hétfői jelentése szerint az állapota stabil.

A közösségi médiában nyilvánosságra került egy mobiltelefonnal készült videófelvétel, amelyen az látszik, hogy Blake az autójához indult, nyomában két rendőrrel. A rendőrök egyike megragadta az ingét, éppen akkor, amikor beszállni készült a vezetőülésbe, majd több lövés dördült el. A videóból nem egyértelmű, hogy csak az egyik rendőr lőtt-e, vagy mindkettő lövéseket adott le. Josh Kaul wisconsini igazságügyi miniszter azonnal kényszerszabadságra küldte az intézkedésben részt vevő rendőröket, és vizsgálatot rendelt el az eset körülményeinek tisztázására.

A városban azonban vasárnap így is gyújtogatások és erőszakba torkolló tüntetések kezdődtek a rendőri erőszak ellen.

Tony Evers, Wisconsin demokrata párti kormányzója vasárnap közleményben ítélte el a rendőrök erőszakos fellépését. Majd hétfőn elrendelte a Nemzeti Gárda bevetését a tüntetőkkel szemben. A kormányzó egyúttal bejelentette, hogy hétfőn rendkívüli ülést tart a wisconsini törvényhozás, hogy megtárgyaljon egy, a rendőrségi problémákkal foglalkozó törvénycsomagot.

A rendőrök elszámoltathatóságáról és egyes rendőri intézkedések, például a fojtófogás betiltásáról szóló törvénycsomagot már egy hónappal korábban előterjesztették.

Hétfőn Evers „empátiára, emberségre és a rendszerszerű rasszizmus megfékezésére” szólította fel a rendőröket. Kenosha rendőri szervezetének vezetője, Pete Deates bírálta a kormányzót, mert szerinte teljesen felelőtlenül, gyorsan ítéletet mondott a rendőrségről. Deates arra kérte a közvéleményt, hogy várjon, amíg ismertté nem válnak a tények.

Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje hétfőn szintén közleményt adott ki, amelyben az esetben eljáró rendőrök felelősségre vonását szorgalmazta.