Ukrajnában 2096, Horvátországban 262 új fertőzöttet regisztráltak

Ukrajnában 2096, Horvátországban 262 új fertőzöttet regisztráltak

Koronavírus-tesztelő kémcsövek a svájci Lausanne-i Egyetemi Kórház (CHUV) mikrobiológiai laboratóriumában 2020. március 23-án (Fotó: MTI/AP/Keystone/Denis Balibouse)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem lassul a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, vasárnapra is csaknem 2100 új beteget regisztráltak – derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi minisztérium is megerősített.

Az elmúlt napban 2096 új esettel 119 074-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké 35 újabb halálos áldozattal 2527-re, miközben eddig 56 734-en gyógyultak meg, közülük előző nap kevesebb, mint hatszázan. Jelenleg 59 813 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 1465-tel nőtt egy nap alatt. A fertőzöttek számát tekintve a járvány kezdete óta a legtöbb új beteget, 2481-at a megelőző napon, pénteken jegyezték fel.

A legtöbb új beteget, 198-at – továbbá négy újabb elhunytat – ezúttal a kelet-ukrajnai Harkiv megyéből jelentették, a második legtöbbet, 188-at és három halálos áldozatot pedig az ország legfertőzöttebb régiójából, a nyugati félben lévő Lviv megyéből. Utóbbiban az azonosított fertőzöttek száma 14 356-ra az elhunytaké 389-re nőtt.

A legtöbb elhunytat, kilencet viszont előző nap Ukrajna második legfertőzöttebb területén, a fővárosban, Kijevben jegyezték fel. Ott az igazolt  fertőzöttek száma 109 új esettel 13 093-ra, a halálos áldozatoké 202-re emelkedett.

Kárpátalján a jelenlegi adatok alapján az azonosított fertőzöttek száma elérte a 7456-ot, újabb haláleset nem történt, így az elhunytaké 259, miközben eddig 3290-en győzték le a kórt.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter egy rádióinterjúban vasárnap biztosított afelől, hogy Ukrajna jelenleg több hónapra elegendő koronavírus-teszttel rendelkezik. Elismerte viszont, hogy több esetben magánklinikákra irányítják a tesztre jelentkezőket – írta az UNIAN ukrán hírügynökség.

Ukrajna pénteken ismét lezárta határait a külföldiek előtt egyelőre egy hónapra. Denisz Smihal miniszterelnök a határozat meghozatalakor a döntést az ukrajnai járványhelyzettel indokolta, és kijelentette, hogy a vezetés így kívánja megvédeni a lakosságot, továbbá felelősségvállalást mutatni a külföldi partnerek felé. Közölte, hogy átutazni továbbra is lehet az országon, a beutazási tilalom pedig nem vonatkozik többek mellett az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiekre, és egyes esetekben is készek kivételt tenni.

Horvátország: 262 új fertőzött

Horvátországban meghaladta a tízezret a járvány kezdete óta jegyzett koronavírussal fertőzöttek száma – derült ki a válságstáb vasárnapi jelentéséből.

A horvát testület jelentése szerint az elmúlt 19 órában 262-vel nőtt a koronavírusos esetek száma, és elérte a 10 123-at. Egy új haláleset történt, így a járvány horvátországi halálos áldozatainak száma 184-re nőtt. A betegek közül 262-en vannak kórházban, közülük tizenhárman lélegeztetőgépre kapcsolva. Az aktív betegek száma 2727, ez a legtöbb a járvány kezdete óta. Hatósági házi karanténban 8879-en vannak.

A válságstáb vasárnaptól délelőtt tíz órakor közöl adatokat délután 14 óra helyett. Ezért a mostani számok nem egész napos összesítést tükröznek. Az adatokat szombat 12 órától vasárnap reggel nyolc óráig jegyezték fel, valamint szombaton kevesebb tesztet is végeztek.

Horvátországban a turisztikai szezon miatt szeptember 7-én kezdődik a tanév, már évek óta mindig a hónap második hétfőjén. A szájmaszk viselése csak abban az esetben lesz kötelező, ha az intézmények nem tudják biztosítani a kötelező 1,5-2 méteres távolságtartás feltételeit az osztálytermekben. Az általános iskolák alsós tagozataiban ugyanakkor sem a tanítóknak, sem a gyerekeknek nem kell maszkot hordaniuk. A diákoknak mindvégig az osztálytermekben kell maradniuk, csak kísérettel mehetnek ki a mosdóba, a szünetekben is a tanteremben kell tartózkodniuk, és étkezniük is ott kell. A szabályok a járványhelyzet függvényében a jövő héten még változhatnak.

Szlovénia: 31 új fertőzött

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint szombaton 31-gyel, 2865-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Nem történt új haláleset, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 133 maradt. A diagnosztizált betegek közül 24-en vannak kórházban és közülük kettőt ápolnak intenzív osztályon. Az aktív betegek száma 450 fő.

Szlovéniában szeptember 1-jén megkezdődik az oktatás az általános iskolások és középiskolások számára. Az oktatási minisztérium négy modellt készített elő az új tanévre. Az A modell szerint a tanév rendesen kezdődik, a B modell szerint be kell tartani a járványügyi előírásokat, a C modell kombinált osztálytermi és online oktatás, míg a D modell csak online oktatást ír elő.

Szlovéniában keddtől B modell szerint kezdődik a tanév. A diákokat, ha lehet, kisebb csoportokra kell osztani, csoportonként ugyanakkor nem érintkezhetnek egymással. Az osztálytermekben kell étkezniük és nem tarthatnak közös órákat más csoportokkal. Az indoklás szerint amennyiben egy csoportban vagy osztályban megbetegszik valaki, nem kell az egész iskolának vagy több osztálynak karanténba vonulnia. Nem lesznek rövidített órák és a napközik is maradnak. Szájmaszkot csak a folyosókon és az iskolabuszokon kell viselniük a diákoknak.

Bár a népegészségügyi intézet pénteken azt javasolta a kormánynak, hogy amíg nem csökken a fertőzöttek száma az országban, ötéves kor felett a gyerekek is viseljenek maszkokat zárt térben, a kabinet egyelőre nem hozott erről döntést.

(MTI)