Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Rázós az iskolakezdés Belső-Mongóliában, Kína fokozatosan lecserélné a mongol nyelvet mandarinra

Szerző: | 2020. szeptember 01., 20:50 | Külföld

Mongol népviseletben vonulnak föl a Nádam-ünnepség résztvevői a Kínához tartozó Belső-Mongóliában fekvő Ordoszban 2010. augusztus 11-én. A Dzsingisz kánig (1162 – 1227), a mongol birodalom koráig visszavezethető Nádam-ünnep során a három hagyományos mongol sportágban, birkózásban, lovaglásban és íjászatban mérik össze tudásukat a vetélkedő mongolok. (MTI/EPA/WU HONG)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tüntetnek a szülők és a diákok a Kína északi részén fekvő Belső-Mongólia Autonóm Területen, miután Peking azt tervezi, hogy a legfontosabb tantárgyakat a jövőben nem mongol, hanem mandarin nyelven fogják tanítani a helyi iskolákban. Még Mongólia fővárosában is többen tiltakoztak a váratlan lépés ellen. A mongolok mindezt a kulturális identitásuk elleni támadásként élik meg – adja hírül a brit közszolgálati BBC. Attól tartanak, hogy gyermekeik így nem tudják majd eléggé elsajátítani az anyanyelvüket. 

HIRDETÉS - AIP

A demonstrációk már a hétvégén elkezdődtek, a tüntetők azt skandálták: „Az anyanyelvünk mongol, és kész vagyunk érte meghalni!” Petíció is indult a változtatások ellen, melynek értelmében az iskolák fokozatosan állnának át arra, hogy a politika, a történelem valamint a nyelvtan és irodalom tárgyakat mandarinul tanítsák az eddigi mongol helyett.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

Az amerikai székhelyű mongol jogvédő szervezet, a Southern Mongolian Human Rights Information Center szerint a szülőket külön dühítette, hogy a változásokról csak az iskolakezdés előtt közvetlenül szereztek tudomást. Az egyik bentlakásos iskolánál szülők százai követelték, hogy engedjék haza a gyerekeiket. A rohamrendőrség megpróbálta útjukat állni, de órákon át tartó szembenállás után a felnőttek áttörtek a barikádokon és elvitték a gyerekeiket.

Bár a kínai közösségi médián, a Weibon törlik az ezzel kapcsolatos bejegyzéseket, Belső-Mongóliában mindenki tudja, mi történik. A BBC-nek nyilatkozó egyik tanár elmondta, a szokásos ezer helyett csak 40 tanuló jelentkezett az iskolájukba, és közülük is csak tízen maradtak. A többi szülő inkább otthon taníttatná a gyerekét.

Megfigyelők szerint Kína az utóbbi időben egyre erőszakosabban próbálkozik a kisebbségek beolvasztásával, és ebbe beletartozik a nyelvhasználat korlátozása is. A muszlim ujgurok lakta Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen is állandó az etnikai feszültség az őslakos ujgurok és a betelepülő han nemzetiségű kínaiak között. Korábban véres zavargások és robbantások is voltak a tartományban. A kínai kormány azt állítja, csak a radikalizálódást szeretné felszámolni az országban, mindenesetre az ujgur tartományban a nyelvi, kulturális és politikai elnyomás már sokkal durvább formákat ölt, többek között átnevelő táborokba zárják az embereket vallásuk vagy származásuk miatt. 

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Belső-Mongólia, iskolakezdés, Kína, mandarin nyelv, tüntetés, ujgurok


Bulvár rovat

Bulvár rovat

Ihaj, csuhaj, micsoda lagzi lesz ez! Habár meghívva nem leszünk, de attól tartok, a menyasszonytánchoz mégis a mi zsebünkből kerülnek a milliók a tányérkára.

HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Vörös tér, Budapest

Pin It on Pinterest