Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Az EU a belarusz politikai foglyok szabadon engedését követeli

Szerző: | 2020. szeptember 08., 08:31 | Külföld

A fehéroroszországi elnökválasztás eredménye ellen tiltakozó nők új választások megtartását követelik nemzetközi megfigyelők jelenlétével Minszkben 2020. szeptember 5-én (Fotó: MTI/EPA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió tegnap felszólította Fehéroroszországot, hogy „minden politikai okok miatt letartóztatott személyt eresszenek azonnal szabadon”, függetlenül attól, hogy a vádak szerint elcsalt elnökválasztás előtt vagy utána tartóztatták le őket.

HIRDETÉS - AIP

Az EU emellett szankciókat tervez mindazok ellen, akik felelősek az „erőszakért, az elnyomásért és a választási eredmények meghamisításáért”. Az ellenzék egyik ismert alakja, Marija Kolesznyikova tegnap tűnt el, miután ismeretlenek betuszkolták egy furgonba. Kolesznyikova tagja az ellenzéki hatalomátadást koordináló tanácsnak. A többi tanácstag nem tudja, hogy Kolesznyikova hol lehet, és kik tartóztatták le.

HIRDETÉS - AIP

Vasárnap több mint 600 személyt tartóztattak le, miután már négy hete tartanak a kormányellenes tüntetések szerte az országban. A tüntetések leverésében legalább négy ember elhunyt, és több százan megsérültek. Lukasenka elnök a nyugati titkosszolgálatokat vádolja az izgatásért. Az elnök várhatóan a napokban szövetségeséhez, Oroszországba látogat.

Az EU külügyi főképviselője, Josep Borrell elítélte az egyértelműen politikai alapokon nyugvó letartóztatásokat. Az is világos számára, hogy a belarusz hatóságok egyre törvénytelenebbül és erőszakosabban igyekeznek megfélemlíteni a lakosságot. A vasárnap letartóztatott 633 személy azonnali szabadon bocsátására szólított fel.

(BBC)

Címkék: Belarusz, fehéroroszország, Lukasenka


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Barabási Albert-Lászlóval

Árnyék podcast – Raktárcsend

Pin It on Pinterest