Durvul a brexitvita, a tárgyalások elakadásától tart az uniós biztos

Durvul a brexitvita, a tárgyalások elakadásától tart az uniós biztos

Brexitpártiak demonstrációja Glasgow-ban 2020. január 31-én (Fotó: Reuters/Andrew Milligan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Súlyosan sértené a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló megállapodásban foglaltakat, illetve aláásná a kölcsönös bizalmat a szerdán ismertetett, új belső piaci brit törvénytervezet elfogadása - hangsúlyozta az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagja csütörtökön.

Maros Sefcovic közleményében kiemelte: az Európai Unió nem fogadja el London azon érvét, miszerint a törvénytervezet célja az Ír-sziget fegyveres konfliktusainak évtizedeit 1998-ban lezáró, úgynevezett nagypénteki megállapodás védelme lenne, elfogadása ugyanis épp az ellenkező eredménnyel járna.

Kiemelte: a javaslat több pontban ellentmond a Brexit-megállapodás azon fejezeteinek, amelyek célja az Ír Köztársaság és Észak-Írország között hosszú évek óta nem létező fizikai határellenőrzés újbóli bevezetésének megakadályozása. A hosszú, részletes és nehéz tárgyalások eredményeként létrejött megállapodás alapvető célja a béke és a stabilitás védelme az Ír-szigeten – húzta alá.

Sefcovic felszólította a brit kormányt, hogy mihamarabb, de legkésőbb a hónap végéig vegye ki a törvénytervezetből azon pontokat, amelyek felülírnák a megállapodás egyes elemeit.

A szlovák biztos arra emlékeztetett, hogy a kilépési megállapodás számos mechanizmust és jogorvoslati lehetőséget tartalmaz a szövegben szereplő jogi kötelezettségek megsértésének esetére, amelyeket az Európai Unió szükség esetén határozottan alkalmazni fog.

Szavai szerint az Európai Unió elvárja, hogy London a megállapodás szellemét és minden betűjét maradéktalanul tiszteletben tartsa. Leszögezte, hogy a törvényjavaslat benyújtásával London súlyosan megsértette az EU és az Egyesült Királyság közötti bizalmat, s most a brit kormányon múlik, hogy helyreállítsa azt.

Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója közleményében azt hangsúlyozta, hogy az unió nyitott az brit álláspontok megfontolására, azonban továbbra is jelentős különbségek maradtak a Brüsszel számára alapvetően fontosnak tartott területeket érintően.

Példaként említette, hogy az Egyesült Királyság egyebek mellett nem hajlandó beilleszteni a tisztességes piaci verseny nélkülözhetetlen garanciáit a jövőbeli megállapodásba, miközben szabad hozzáférést kér az uniós piachoz. Hiányzik a társadalmi, környezetvédelmi és a munkaügyet érintő garanciák biztosítása is. London továbbá nem kíván foglalkozni más olyan fontos kérdésekkel sem, mint a hiteles vitarendezési mechanizmusok felállítása, az igazságügyi együttműködés, vagy a halászat kérdése, illetve az energiaügy területei.

Kijelentette, az unió továbbra is elkötelezett a mindkét fél számára előnyös és nagyratörő jövőbeni partnerség kialakítása mellett. Nem szabad alábecsülni a megállapodás elmaradásával járó forgatókönyv gyakorlati, gazdasági és társadalmi következményeit – figyelmeztetett. A jövőbeni kapcsolatok kialakításához kölcsönös bizalomra van szükség, az unió ugyanakkor minden forgatókönyvre felkészül – tette hozzá Barnier.

A londoni alsóházban szerda délután beterjesztett tervezet célja a hivatalos meghatározás szerint az, hogy Egyesült Királyság belső piacának szabályozási jogköreit az Európai Uniótól teljes mértékben az Egyesült Királyság nemzeteinek kormányaihoz helyezze át.

Az Egyesült Királyság január 31-én lépett ki az EU-ból. Távozásának napján 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, amelynek legfontosabb célja az, hogy időt biztosítson a megállapodásra a majdani kapcsolatok szabályairól.

Az Európai Unió és az Egyesült Királyság jövőbeni kapcsolatrendszeréről folytatott tárgyalások kedden kezdődött nyolcadik fordulója csütörtökön fejeződött be Londonban. Eddig nem sikerült jelentős haladást elérni.

(MTI)

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.