A svédek és a franciák vizsgálata szerint is megmérgezték Navalnijt

A svédek és a franciák vizsgálata szerint is megmérgezték Navalnijt

2019. szeptember 29-én Moszkvában készített kép Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőről és korrupcióellenes aktivistáról (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Svédországban és Franciaországban végzett vizsgálatok is a novicsok harci idegmérget mutatták ki Alekszej Navalnij mintáiban – közölte hétfőn a német szövetségi kormány.

Az újabb vizsgálatokkal már három, egymástól független laboratóriumban is kimutatták, hogy novicsok típusú harci idegméreg egy fajtájával mérgezték meg Alekszej Navalnijt – emelte ki közleményében a német kormány tájékoztatási hivatala (BPA).  

A Berlinben ápolt orosz ellenzéki politikus szervezetéből vett mintákat először a német hadsereg (Bundeswehr) vegyi fegyverek elemzésére szakosodott intézetében vizsgálták meg. Svédországban és Franciaországban a német kormány felkérésére végeztek elemzést, új mintákon. Az eljárásba bevonták a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetet (OPCW) is, amely ugyancsak elemzéseket végeztet referencia-laboratóriumaiban – közölte a BPA. Továbbá a német kormány ismét felszólította az orosz hatóságokat az Oroszországban történt mérgezés kivizsgálására.

A Der Spiegel hétvégi számában biztonsági körökből származó értesüléseire hivatkozva azt írta, hogy a német vizsgálatok alapján Alekszej Navalnijt a novicsok egy új fejlesztésű fajtával mérgezték meg. Az anyag „keményebb” – erősebb hatású –, mint az eddig ismertek – fogalmazott Bruno Kahl, a szövetségi hírszerző szolgálat (BND) vezetője egy bizalmas megbeszélésen.

Az egykori szovjet hadsereg által kifejlesztett harci idegméreg „új generációs” változata a legfontosabb jele annak, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfőnek is lehet köze az Alekszej Navalnij elleni merénylethez – írta a Der Spiegel, rámutatva, hogy minél ritkább az anyag kémiai összetétele, annál valószínűbb, hogy csak orosz állami szervek közreműködésével lehet hozzájutni. Egyébként nemrég Mike Pompeo amerikai külügyminiszter is arról beszélt, magasszintű orosz vezetőket sejt Navalnij megmérgezése mögött.

Alekszej Navalnij az orosz államfő egyik legismertebb bírálója. Augusztus 20-án ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn rosszul lett. A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, a 44 éves politikust az ottani kórházba szállították. A Der Spiegel beszámolója szerint a támadók arra számíthattak, hogy az ellenzéki politikus út közben, a repülőn életét veszti. Halálát csak az akadályozta, meg, hogy a pilóta rögtön leszállt a legközelebbi repülőtéren, és az orvosok azonnal az atropinnal kezdték meg kezelését.

A Kreml értelmezése szerint nem nyert megerősítést a mérgezés ténye, ezért nincs ok büntetőeljárásra.