Donald Trumpot dicsérte, majd űripari szerződést írt alá Washingtonban Szijjártó Péter

Donald Trumpot dicsérte, majd űripari szerződést írt alá Washingtonban Szijjártó Péter

Helikopterből száll ki Szijjártó Péter (Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország továbbra is támogatja az Egyesült Államok erőfeszítéseit a közel-keleti béke megteremtése érdekében, ez rendkívül fontos ügy azért is, mert a térség stabilitása szorosan összefügg Európa biztonsági helyzetével – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter kedden Washingtonban. Szijjártó Péter rámutatott: ha béke és stabilitás van a Közel-Keleten, akkor jó esély van arra, hogy nem indulnak meg újabb migrációs hullámok Európa irányában.

A magyar kormány a békefolyamatra vonatkozó amerikai tervek támogatását várja a nemzetközi politikai szervezetektől, az Európai Uniótól is – mondta a miniszter az MTI-nek, mielőtt a Fehér Házban találkozott Robert O'Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval és Mark Meadows-zal, Donald Trump elnök kabinetfőnökével.

Szijjártó Péter Donald Trump meghívására egyedüli európai uniós külügyminiszterként részt vesz kedd délután az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek, valamint Bahrein közötti békemegállapodás aláírási ceremóniáján, amelyet „történelmi dokumentumnak” nevezett. – Világos, hogy Donald Trumpnak személyesen, illetve az amerikai elnöki adminisztrációnak elképesztően nagy a szerepe ebben a kérdésben, Trump elnöknek is jár a nagyrabecsülés és a köszönet – fogalmazott.

– Magyarország továbbra is támogatja az Egyesült Államok erőfeszítéseit a Közel-Keleten, kiállunk Izrael mellett, s kiállunk amellett is, hogy Izraellel szemben nem lehet kettős mércét alkalmazni – szögezte le a külügyminiszter, aki később a kormány nevében egyezményt ír alá a Virgin Galactic űripari vállalattal. Mint tájékoztatott, ennek nyomán a szektorban tevékenykedő magyar cégek szoros tudományos-mérnöki-műszaki együttműködésre kapnak lehetőséget.

Szijjártó Péter a nap folyamán találkozik Jared Kushnerrel, Donald Trump vejével és közel-keleti főtanácsadójával is.

Donald Trump amerikai elnök augusztus 13-án jelentette be, hogy az Egyesült Államok közvetítésével békemegállapodást kötött Izrael és az Egyesült Arab Emírségek. Ezzel Jordánia és Egyiptom után az Egyesült Arab Emírségek a harmadik arab állam, amely diplomáciai kapcsolatot létesít Izraellel. Szeptember 11-én szintén Donald Trump jelentette be azt is, hogy – ugyancsak az Egyesült Államok közvetítésével – az Egyesült Arab Emírségek példáját követve Bahrein is megállapodott Izraellel a kapcsolataik normalizálásáról.

Szijjártó Pétert az elutazása előtt egy sajtótájékoztatón a nagy hullámokat vert jachtozásának részleteiről kérdezték, ám a korábbi alkalmakhoz hasonlóan ismét nem adott választ arra a kérdésre, hogy ki fizette a luxusjármű költségeit. – A családdal és barátaival eltöltött szabadidőt a magánélete részének tekinti – újra csak ezt ismételte, amikor az RTL Klub riportere a témáról kérdezte. – Soha amióta itt dolgozom semmifajta olyan döntést nem hoztam, amely korrupt szándékokkal lett volna kikövezve vagy azok mentén született volna meg. Igaz ez általánosságban és igaz a konkrét esetben – fűzte hozzá. Szijjártó Péter azt is elmondta, hogy soha nem engedett maga köré „korrupt szándékkal rendelkezdő embereket”.

Ismert, az Átlátszó számolt be róla, hogy a külügyminiszter nemrég azon a Szíjj László máltai offshore cége tulajdonában álló Lady MRD nevű luxusjachton időzött, amelyet a Nemzeti Együttműködés Rendszerében otthonosan mozgó személyek többször használtak az elmúlt években. Szijjártó az adriai pihenést követően egy helikopteres út miatt is magyarázkodhatott.