Új klímacél, egészségügyi unió, humánus migrációs csomag – évet értékelt az Európai Bizottság elnöke

Új klímacél, egészségügyi unió, humánus migrációs csomag – évet értékelt az Európai Bizottság elnöke

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond az Európai Unió helyzetéről az Európai Parlament plenáris ülésén 2020. szeptember 16-án (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Első évértékelő beszédét tartotta az Európai Parlamentben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Fókuszban a koronavírus-járvány volt.

Az elnök először a koronavírus-járvány hatásairól és a szükséges lépésekről beszélt. – A koronavírus megmutatta, hogy mennyire törékeny az ember, de ebből a helyzetből Európa vezető hatalomként kerülhet ki – jelentette ki, egyúttal arra is utalt, hogy „a holnap világának lehetőségeit kell megteremteni, nem elég a tegnapi világ romjainak eltakarítása”.

Ursula von der Leyen több javaslatot is megfogalmazott, amelyek az EU egészségügyi rendszerének erősítését jelentik. Az elnök szerint meg kell erősíteni az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központot, de egy olyan ügynökség is kell, amelyik a biológiai és orvostudomány kutatásokkal foglalkozik, a határokon átnyúló válság- és vészhelyetekre reagál. Ezen túl stratégiai gyógyszerkészletre van szükség beszélni kell egészségügyi hatáskörökről is.

Gazdasági kérdésekre kitérve von der Leyen leszögezte, hogy a vírus továbbra is velünk marad, ezért a politikának támogatnia kell a gazdaságot. Ennek érdekében ki kell terjeszteni a tőkepiaci és bankuniót, hogy a vállalkozások hozzá tudjanak férni a tőkéhez.

A gazdaság zöldítése kapcsán egy konkrét célkitűzés is elhangzott. Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy 2030-ra az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértékének az 1990-eshez képest 55 százalékkal kevesebbnek kell lennie, eddig ez a cél 40 százalék volt. Ezzel csökkenteni lehet Európa energiafüggését, munkahelyeket teremt és biztosítja a fenntartható gazdaságot.

– Szükség van egy európai digitális felhőre és digitális identitásra is az adatok biztonsága érdekében, ez az emberközpontú technológia értelmezése – mondta az elnök. Ennek a programnak részeként megfogalmazta, hogy szélessávú internet legyen legkisebb faluban is.

A nemzetközi kapcsolatok terén azt mondta, hogy akik azzal érvelnek, szorosabb kötelékre van szükség Oroszországgal, azoknak Navalnij megmérgezése intő példa. – Nem változott meg ez a modell és ezen egy gázvezeték sem fog változtatni – jelentette ki. Ugyanakkor kiemelte, új szövetségre van szükség a régi barátainkkal: az USÁ-val és Nagy-Britanniával.

A migráció kapcsán azt mondta, hogy ez a jelenség tény Európa számára és ez így is fog maradni, évszázadokon keresztül alakította társadalmunkat, kultúránkat. Jövő héten mutatja be az Európai Bizottság a menekültügyi és migrációs csomagot, amely „humánus és emberséges” lesz. Néhány részletet is elárult: a legfontosabb az élet megmentése a tengeren, nincs más alternatíva. Szoros kapcsolatot kell teremteni a menedékjog és a visszatérés között, fel kell lépni az embercsempészekkel szemben, erősíteni kell a külső határokat, és legális munkavállalási lehetőségeket kell biztosítani, valamint integrálni kell azoknak, akik itt maradnak. – Ha több erőfeszítést teszünk, akkor ugyanazt elvárjuk a tagállamoktól, a migráció európai kihívás – mondta von der Leyen.

.Megerősítette az elnök azt is, hogy a hónap vége előtt a Bizottság elfogadja az első éves jogállamisági jelentést. Kijelentette, hogy „a költségvetési forrásokat mindenfajta csalástól, korrupciótól és összeférhetetlenségtől meg akarjuk védeni, nem lehet tolerálni a jogállamisági jogsértéseket”. Hozzátette: „az európai jog elsőbbséges élvez, a sajtószabadságot, az igazságszolgáltatás függetlenségét megvédjük”.

– Mindenki legyen az, aki akar, szerethesse azt, akit akar, félelem és diszkrimináció nélkül – utalt a szexuális alapú megkülönböztetésekre, amelynek szerinte nincs helye az EU-ban. Ugyancsak felszólalt a rasszizmussal szemben, amely kapcsán komoly lépéseket készül tenni az EU.