HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ágyban, párnák közt távoznak a hóhérok

Szerző: | 2020. szeptember 19., 15:10 | Külföld

Kambodzsai börtöncella (Fotó: Unsplash/Marcin Czerniawski)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Hetvenhét éves korában meghalt a kambodzsai vörös khmerek egykori legnagyobb kínzóközpontja, a Tuol Szleng börtön volt vezetője, Kaing Guek Eav, akit a legtöbben csak Duch elvtársként ismertek. A kétmillió halálos áldozatot követelő, 1975 és 1979 között regnáló Pol Pot-rezsim főhóhéra krónikus betegségben veszítette életét a phnompeni Khmer-Szovjet Barátság Kórházban – vagyis ugyanott, ahol egy évvel ezelőtt Nuon Csea, a „Kettes számú testvér” is meghalt. Így mára már csak Khieu Szamphan (alias „Hem elvtárs”), a Demokratikus Kambodzsa egykori államfője maradt az egyetlen olyan magas beosztású vörös khmer vezető, aki még életben van.

Ami a Tuol Szlenget illeti, ez volt a kambodzsai börtönrendszer legfelsőbb foka: a helyi fegyintézetből a járási, onnan a tartományi börtönbe juthatott az ember, végül pedig ebbe a központi intézménybe, amelyet a Kambodzsai Kommunista Pártban csak S–21-es fedőnéven tartottak nyilván. Természetesen ez is csak egy volt a több száz közül, sőt 20 ezer áldozatával még csak nem is ez volt a leggyilkosabb börtön. Habár az intézményben rettenetes fogvatartási viszonyok uralkodtak, ezek máshol is ugyanilyenek voltak. Sőt, a többi börtönnel ellentétben itt nem alkalmaztak sajátos kínzási módot (a leghétköznapibb módszer az volt, hogy nejlonzsákot húztak a rab fejére, és majdnem megfojtották), talán csak azt, hogy rendszeresen használták a villanyáramot.

Ám a Tuol Szlengnek mégis akadt néhány jellegzetessége: ez volt a központi bizottság börtöne, ahova a kegyvesztett káderek és a bukott vezetők kerültek; továbbá ez volt az az intézmény, ahonnan elvileg senki sem jöhetett ki élve. Éppen ennek köszönhető, hogy mindössze hét rab volt, aki csodálatos módon mégis megmenekült a haláltól. Erről a börtönről egyébként igen sokat tudhatunk, köszönhetően annak, hogy megmaradt a beszállított rabok névjegyzéke, emellett több ezer részletes vallomás és kihallgatási beszámoló.

Mindebből ma már meglehetősen pontosan rekonstruálhatók a Tuol Szlengben történtek. „Okvetlenül fontosnak tartjuk a kínzást” – olvasható az egyik jegyzőkönyvben, ám a kínzók arra is ügyeltek, hogy ne haljanak meg túl gyorsan a rabok, mert így nem vallhatnak eleget, ez pedig kudarc lett volna a pártnak. Az igazán borzalmas azonban az volt, hogy legtöbbször nem csak a foglyokkal, hanem azok feleségével és gyerekeivel is végeztek. A megmaradt dokumentumok szerint volt olyan nap, amikor közel száz rab feleségét gyilkolták itt meg, másnap pedig a kivégzett foglyok gyerekeire került sor, akik közül több mint hetvenet öltek meg (a becslések szerint összesen 1200 gyereket gyilkoltak meg az S–21-ben).

Borzalmas tettei ellenére a börtönparancsnok, Kaing Guek Eav a vörös khmer uralom összeomlása után boldogan élte az életét: miután hazájából megszökött, Kínában telepedett le, ahol Pekingben a Kínai Nemzetközi Rádiónál dolgozott. Majd 1991-ben visszatért Kambodzsába, és tanítani kezdett, sőt még meg is keresztelkedett, amikor meghalt a felesége. Ám 1999-ben, miután a férfi nyilatkozott egy Hongkongban megjelenő újságnak, az egykori vörös khmer vezetőt a kambodzsai hatóságok őrizetbe vették. Ügye a népirtást vizsgáló nemzetközi törvényszékhez került, ahol elismerte, hogy ő irányította a Toul Szleng börtönt, és felelősséget vállalt az ott történtekért. Habár a per folyamán bűnbánatot tanúsított, valamint bocsánatot kért az áldozatoktól és hozzátartozóiktól, az ítélethirdetés előtti napon mégis a felmentését kérte arra hivatkozva, hogy nem tartozott a kommunista állam felső vezetésébe és csak parancsot hajtott végre, illetve a per során együttműködött a hatóságokkal. Azonban a bizonyítékok teljesen egyértelműek voltak, így előbb 35 évre, majd másodfokon életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

Kaing Guek Eav halálával továbbra sem enyhülnek a sokat szenvedett kambodzsai nép fájdalmai. Sokak szerint a mai napig rengetegen élnek még az országban az alacsonyabb beosztású vörös khmer káderek és hóhérok közül, akiket nem ért utol az igazságszolgáltatás.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/37. számában jelent meg szeptember 11-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/37. számban? Itt megnézheti!

Címkék: kambodzsa, kínzás, kommunizmus, népirtás, Pol Pot, vörös khmer


HIRDETÉS
Mini Svájc lett Kóspallag?

Mini Svájc lett Kóspallag?

„Úgy éreztem egy ideig, hogy források és a mozgástér hiánya miatt nem fogom tudni kiélni a kreativitásomat. Aztán átállítottam magam: ráálltam a társadalmi munka, a közösség erejére.”

Amerikai megbocsátás Szudánnak

Amerikai megbocsátás Szudánnak

Kész levenni Szudánt a terrorizmust támogató államok listájáról - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök hétfőn a Twitteren Abdalla Hamdok szudáni kormányfővel folytatott üzenetváltása során.     "Csodálatos hír! Az új szudáni kormány, amely igazi előrehaladást ért...

Orbán gyurcsányi vagyonátmentése

Orbán gyurcsányi vagyonátmentése

Legyünk nagyvonalúak, és tudjuk be valamiféle sajátos konszolidációnak, hogy a szuperszuverén kormány egyik államtitkára ilyen libernyák elveket hangoztat, hogy „az állam rossz gazda”.

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

HIRDETÉS

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Pin It on Pinterest