HIRDETÉS
HIRDETÉS

Több száz kormányellenes tüntetőt vettek őrizetbe Minszkben

Szerző: | 2020. szeptember 19., 19:03 | Külföld

Az elnökválasztás eredménye ellen tiltakozó nőt vesznek őrizetbe rendőrök Minszkben 2020. szeptember 19-én (Fotó: MTI/AP/TUT.by)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Továbbra is folytatódnak a tüntetések Minszkben, ahol a helyiek Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök lemondását követelik. Arra hivatkoznak, hogy csalással szerezte meg a győzelmet néhány hete. A szombati megmozduláson a szemtanúk szerint százakat vettek őrizetbe.

Becslések szerint mintegy kétezer ember követelte szombaton Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök lemondását Minszkben. A többségében nőkből álló demonstrálók útját elállták a rendőrök, akik aztán egyesével emeltek ki embereket a tömegből. Szemtanúk szerint egy eszméletlenül heverő nőt mentővel szállítottak el a tüntetés helyszínéről. A beszámolók arról szólnak, hogy a fehérorosz rendőrség több száz kormányellenes tüntetőt vett őrizetbe Minszk belvárosában.

Fehéroroszországban folyamatosak a megmozdulások az augusztus 9-ei elnökválasztás óta, amelyen Lukasenka a hivatalos eredmények szerint a voksok mintegy 80 százalékával megszerezte hatodik mandátumát. Az ellenzék szerint az országot 1994 óta irányító elnök elcsalta a választást. A hatóságok kezdetben könyörtelen brutalitással igyekeztek elfojtani a tüntetéseket: több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás során és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket.

A fehérorosz belügyekbe való beavatkozásnak tekinti a minszki külügyminisztérium azt, hogy Brüsszelbe várják a jövő héten Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezetőt az uniós külügyminiszterek tanácskozására – jelentette szombaton a Belta fehérorosz állami hírügynökség. A minszki külügyminisztérium tájékoztatta az európai diplomatákat is véleményéről.

A választások után Litvániába menekült volt elnökjelölt Cihanouszkaja várható részvételéről a tanácskozáson orosz hírügynökségek számoltak be.

(MTI)

Címkék: Aljakszandr Lukasenka, Belarusz, fehéroroszország, Minszk, minszki tüntetés


HIRDETÉS
Kabaré

Kabaré

Azt hittem, Hacseket és Sajót minden magyar ember ismeri. Kettejük színpadi figurája nemzeti kincs. Hungarikum, Jó szívvel ajánlom, legyen mulatságos kettősük kötelező iskolai tananyag.

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

HIRDETÉS

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Pin It on Pinterest