HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tízezer fontra büntethetik a házi karantén megszegőit a britek

Szerző: | 2020. szeptember 20., 14:51 | Külföld

Tüntetők és a média képviselői állnak Dominic Cummings, Boris Johnson brit miniszterelnök politikai főtanácsadójának londoni otthona előtt 2020. május 25-én (Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Mintegy 3,9 millió forintnak megfelelő összegre, tízezer fontra büntethetik szeptember 28-tól a hatóságilag elrendelt házi karantén megszegőit az Egyesült Királyságban – jelentette a brit közszolgálati BBC. A rendelkezés értelmében a kötelező 14 napos karantén azokra vonatkozik, akiknek pozitív lett a koronavírus-tesztjük, illetve a kontaktkutatás során kiderül, kapcsolatba kerültek fertőzött személyekkel.

A büntetés első alkalmommal ezer fontról indul, ám a karantén notórius megszegőit 10 ezer fontra is megbüntethetik. A rendőrség és a helyi önkormányzatok által ellenőrzött karantént megszegőknél lesz némi méltányosság, az alacsony keresetűeknek és az otthonról dolgozni nem tudók számára a bírság 500 font lesz.

A brit egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai alapján a szombat este zárult 24 órában 4422 új koronavírus-fertőzést és 27 halálos áldozatot regisztráltak Nagy-Britanniában. Ez több mint négy hónapja, május elseje óta a legmagasabb napi koronavírus-fertőződési adat. A járvány kitörése óta a 66,6 millió lakosú Egyesült királyságban 392 845 fő fertőződött meg, akik közül 41 848-an hunytak el.

A brit egészségügyi miniszter egyébként vasárnap jelezte, a brit kormány kénytelen lenne a koronavírus-járvány megfékezését célzó szabályok további jelentős szigorítására, ha az emberek nem tartják magukat a jelenlegi előírásokhoz. Az MTI által is idézett Matt Hancock a BBC politikai magazinműsorának nyilatkozva elmondta: igaz, hogy a kórházi ellátásra szoruló koronavírus-betegek, illetve a halálos áldozatok száma jelenleg alacsony, de ez a két adat késleltetéssel követi a kiszűrt fertőzések számának változásait. Júliusban és augusztusban nem érte el az ezret a tesztekkel igazolt új koronavírus-fertőzések napi számának egy-egy hétre vetített átlaga.

A miniszter a vasárnapi BBC-műsorban visszautasította azt a riporteri felvetést, hogy a kormány túlreagálná a koronavírus-helyzetet, kijelentve: a halálozási számok a korábbi kiugró adatoknál valóban alacsonyabbak, de ez a mostani helyzet, és a külföldi tapasztalatok is azt mutatják, hogy a fertőzések számának növekedése után elkezd növekedni a kórházi kezelésre szorulók, majd a halálozások száma is. Hozzátette: Nagy-Britannia fordulópont előtt áll, de ha mindenki betartja a járvány megfékezését célzó előírásokat, akkor elkerülhetők az országos szintű korlátozó intézkedések. Az egészségügyi miniszter közölte: nem zár ki ilyen intézkedéseket, de nem szeretne ehhez az eszközhöz folyamodni.

Boris Johnson miniszterelnök a héten arról beszélt, a brit gazdaság nem viselné el az újbóli teljes körű országos zárlatot, és neki egyáltalán nincs szándékában ismét ilyen szigorúságú intézkedések elrendelése. A londoni kormány az elmúlt napokban helyi szintű korlátozásokat léptetett életbe mindenekelőtt Anglia északkeleti és északnyugati térségeiben és nagyvárosaiban, ahol jelentősebben megugrott a naponta kiszűrt új fertőződések száma. Szeptember 28-tól, ahogy azt már korábban jeleztük, azonban jelentős pénzbüntetéssel sújthatók azok, akik nem tartják magukat a karanténszabályokhoz.

Címkék: bírság, Egyesült Királyság, házi karantén, koronavírus, koronavírus-járvány, Nagy-Britannia, szigor


HIRDETÉS
Mini Svájc lett Kóspallag?

Mini Svájc lett Kóspallag?

„Úgy éreztem egy ideig, hogy források és a mozgástér hiánya miatt nem fogom tudni kiélni a kreativitásomat. Aztán átállítottam magam: ráálltam a társadalmi munka, a közösség erejére.”

Amerikai megbocsátás Szudánnak

Amerikai megbocsátás Szudánnak

Kész levenni Szudánt a terrorizmust támogató államok listájáról - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök hétfőn a Twitteren Abdalla Hamdok szudáni kormányfővel folytatott üzenetváltása során.     "Csodálatos hír! Az új szudáni kormány, amely igazi előrehaladást ért...

Orbán gyurcsányi vagyonátmentése

Orbán gyurcsányi vagyonátmentése

Legyünk nagyvonalúak, és tudjuk be valamiféle sajátos konszolidációnak, hogy a szuperszuverén kormány egyik államtitkára ilyen libernyák elveket hangoztat, hogy „az állam rossz gazda”.

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

HIRDETÉS

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Pin It on Pinterest