Lelőhetett egy orosz harci gép egy másikat gyakorlat közben

Lelőhetett egy orosz harci gép egy másikat gyakorlat közben

gy Szu-30SM gép repülés közben (Fotó: Alex Beltyukov/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy másik orosz harci gép lőhette le véletlenül azt a Szu-30-as vadászbombázót, amelyik kedden zuhant le a Moszkvától mintegy 180 kilométerre észak-nyugatra fekvő Tver megyében – közölte szerdán a TASZSZ a régió mentőszolgálataira hivatkozva. Az MTI által is idézett előzetes vizsgálat szerint a SZU-30-ast egy másik gép lövedéke találhatta el. A Defence Blog nevű oldal meg nem nevezett forrásra hivatkozva korábban arról írt: egy Szu-35 gép lőtte le a Szu-30-ast.

A lezuhant gép két pilótája katapultált, állapotuk a TASZSZ informátora szerint kielégítő. A földön nem keletkezett kár. Az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva a kínai állami hírügynökség, a Hsziunhua azt írja, a gép egy erdős területre zuhant; a pilóták jelezték, hogy földet értek, amit követően azonnal értük mentek.

A Szu-30-as kéthajtóműves, negyedik generációs (4++) nehéz vadászbombázó repülőgép, melyet az 1990-es évek közepén hoztak létre Oroszországban, a Szu-27 továbbfejlesztésével.

Ezzel egy időben, szeptember 26-ig Oroszország déli részén, Kavkaz-2020 címen nagyszabású hadgyakorlatot tartanak 250 tank, 450 páncélozott jármű és mintegy kétszáz tűzérségi rendszer részvételével. A gyakorlat egyik célja, hadihajók által kilőtt rakéták és felségjelzés nélküli, ismertelen repülőgépek elleni védelem.