Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP

Nagyot bukott a NER Székelyudvarhelyen

Szerző: | 2020. szeptember 27., 22:19 | Határon túl, Külföld

Gálfi Árpád egy kampányrendezvényen Székelyudvarhelyen. Kényszerből indultak egy vegyes párt színeiben, nagyot nyertek (Fotó: Gálfi Árpád Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Székelyudvarhelyen nagy fölénnyel nyert a jelenlegi polgármester, Gálfi Árpád, aki ellen sok mindent bevetett a NER. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet vezetője, Szász Jenő által manipulált párt, az MPP kizárta a soraiból, később Bukarestben megfúrták egy új, helyi politikai szervezet bejegyzését, ezért a román-magyar Szabad Emberek Pártájnak színeiben volt kénytelen indulni. Emiatt még a Magyar Nemzetnek nevezett lapban is gyakorlatilag lerománozták, és az anyaországi kormánypárti politikusok nem engedték, hogy fotóikat használja a polgármesteri beszámolóiban, valamint a Fidesz által birtokolt helyi médiában is mellőzték.

HIRDETÉS - AIP

A szavazókra nem hatott a manipuláció: a polgármester a szavazatok jelenlegi állása szerint kétharmados győzelmet aratott, és a listája is győzött több mint ötven százalékkal. Fájó viszont Szász Jenő pártjának veresége: polgármesterjelöltjük alig kapott szavazatot, és a MPP listája a dolgok jelenlegi állása szerint nem éri el az öt százalékot, tehát kiszorulhat a városi tanácsból!

Az exit-poll mérések szerint váltás lesz Bukarest élén is: a jobboldali szövetség jelöltje, Nicuşor Danalaposan elverte a baloldali PSD regnáló polgármesterét, Gabriela Fireát.

Marosvásárhelyen a részvételi arány 46,31 százalékos volt, és a szavazatszámlálás jelenlegi állása szerint ott is jó eredmény várható: a függetlenként induló Soós Zoltán vezet. A szavazókörzetek feléből vannak eredmények e cikkünk írásakor, és a magyar indulónak több szavazata van, mint az őt követő másik három jelöltnek összesen, szóval egyértelmű a helyzet: húsz év után újra magyar polgármestere lesz a Maros-parti városnak.

Frissítés: A Soós Zoltán kampánystábja által végzett párhuzamos szavazatszámlálás szerint ő győzött. Marosvásárhelyen 57 417-en szavaztak a román központi választási iroda által közzétett részvételi adatok szerint. A párhuzamos szavazatszámlálás szerint Soós jelentős előnnyel került az élre, 24 950 voksot kapott, a második helyen levő Claudiu Maior, aki a Pro Románia színeiben indult, 7611 voksot gyűjtött. A harmadikra, a liberális Theodora Benedekre 5899-en szavaztak. Ezeket a számokat még a nem teljes feldolgozottságnál jegyezték – írta az MTI. A magyar jelölt szimpatizánsai előtt elmondta, hogy a kampányban tett ígéretének megfelelően valamennyi marosvásárhelyi polgármestere lesz nemzetiségtől függetlenül. Hangsúlyozta: nem a magyarok győztek a románok felett, hanem a marosvásárhelyiek arattak történelmi győzelmet „a korrupció és a keresztapák felett”. Rámutatott: ezen a választáson túlléptek az etnikai szavazáson, lezárták az eddigi polgármester, Dorin Florea képviselte rendszer elmúlt húsz évét.

Címkék: Gálfi Árpád, helyhatósági választás, Románia, Székelyudvarhely


„Civilek nélkül nem lehet ellenzéki siker 2022-ben”

„Civilek nélkül nem lehet ellenzéki siker 2022-ben”

Az ellenzéki pártok sorra jelentik be jelöltjeiket a 2022-es voksolást megelőző előválasztásokra, ám decemberben egy civil is jelezte, megméretteti magát. Miért gondolja az otthonápolási díj emeléséért folytatott harc arca, Csordás Anett, hogy civilként a politika felé kellene indulnia? A Magyar Hangnak erről is beszélt.

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet, meg minden

#034 Morcsányi Géza – Majdnem takarásban

#034 Morcsányi Géza – Majdnem takarásban

Testről és lélekről a rivalda innenső és túlsó oldalán.

Pin It on Pinterest