Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Mit tegyen, aki már támogatta a székelyek aláírásgyűjtését, de még segítene? „Imádkozzon!” – kéri a kampányfőnök

Szerző: | 2020. szeptember 30., 17:15 | Határon túl, Külföld

A székelység hagyományos jelképeit és színeit tartalmazó zászló leng a Magyar Országgyűlés épületének homlokzati erkélyén (Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Nem aggódom – így nyilatkozott a Székely Nemzeti Tanács aláírásgyűjtésének kampánycsapatát vezető Pesty László filmrendező, producer a Magyar Hang megkeresésére azzal kapcsolatban, lesz-e a sikerhez elegendő aláírásuk a november 7-ei határidőre. Ugyanis ahhoz, hogy egy ilyen kezdeményezés sikeres legyen, nemcsak egymilliónyi aláírás kell, amit már teljesítettek a szervezők, de az is, hogy legalább hét uniós tagországból jöjjön össze a minimálisan elvárt támogatás, ebben az esetben foglalkozik az üggyel az Európai Bizottság. Ez májusig nem sikerült a szervezőknek, ugyanis addig csak Magyarországon, Szlovákiában és Romániában jártak sikerrel.

HIRDETÉS - AIP

A Székely Nemzeti Tanács európai uniós polgári kezdeményezésének célja, hogy az uniós kohéziós politika alakításakor kiemelten vegyék figyelembe azoknak a régióknak az érdekeit, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő térségektől. Erre eredetileg egy évük volt, ám május 7-ig hiába gyűjtöttek össze egymillió aláírást, azok nem jöttek össze elegendő számú országból.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

A kezdeményezés azt követően kapott újabb lehetőséget, hogy az Európai Bizottság belátta, a koronavírus nehéz helyzetbe hozta az európai polgári kezdeményezések szervezőit, emiatt novemberig kaptak hosszabbítást. Ám jelenleg is azt látni, csak” 16 ezerrel lépi túl az aláírók száma az egymilliót, ráadásul egyelőre az sem látszik, hogy újabb országokban gyűlne össze a minimum limit. Például a svédeknél, – amely terület, azokat az országot leszámítva, ahol már összegyűlt elég aláírás, a legjobban áll – még csak a szükséges támogatás 24,6 százaléka jött össze szerdáig.

Mi lesz a véghajrában?

– Öt hetünk van még, ami egy kedvező időzítésre ad alkalmat. Tavasszal sem álltunk jobban ennyivel a vége előtt, biztos vagyok abban, hogy elég időnk lesz arra, hogy sikerre vigyük az aláírásgyűjtést – mondta Pesty László, aki telefonos beszélgetésünk idején is Székelyföldön tartózkodott. Vagyis szerinte az utolsó héten meglesz” az elegendő számú aláírás, nem aggódom”. Szerinte a külföldi kampányok is jól működnek, csak még nincs elég aláírás. Ugyanis 7 országban 22 nyelvén küldenek üzenetet a potenciális aláíróknak, ehhez pedig több mint 506 bannert készítettek. Terveik közt szerepel az is, hogy helyben ismert celebritásokat nyerjenek meg, akik nyilvánosan kampányolnának az aláírásgyűjtés mellett, de konkrét neveket egyelőre nem szeretett volna elárulni.

Szintén az utolsó hetek tervei közt szerepel, hogy a social media kampányt felhozzák”, fent vannak már ugyanis Twitteren, Youtube-on, Instagramon is a Facebook mellett, és egyre több mémet, GIF-et és infografikákat gyártanak. Elmondta, négy országot prioritásként kezelnek: Szlovéniát, Horvátországot, Svédországot és Litvániát, mert ezeken a helyeken olyan kisebbség van, akiket relatíve könnyebb megszólítani. Rajtuk kívül szintén kiemeltebben kezelik a spanyolokat, lengyeleket és az olaszokat is.

És hogy mit tegyen az, aki már aláírta a székely kezdeményezést, de még szeretne segíteni a szervezőknek? – Imádkozzon! – kérte Pesty László. Kérdésünkre pedig, hogy mi lesz akkor, ha mégsem jön össze a projekt, úgy válaszolt: ilyen nincs.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Aláírásgyűjtés, Pesty László, székely, Székely Nemzeti Tanács


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

  • Tévút – Magyar Hang-ajánló
  • Magyar Hang - 2021. május 13., 16:29
  • Róna Péter esszéje az ország kínaiaknak való kiárusításáról. Interjú Salát Gergellyel és Beck Zoltánnal. Őrségi, miskolci és tihanyi riport. Keresse a születésnapi Magyar Hangot, az Átlátszó mellékletével!

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Munkanélküliek támogatása külföldön

Pin It on Pinterest