HIRDETÉS
HIRDETÉS

Brit kutatók: Karácsony előtt tömegesen kellene tesztelni az egyetemistákat

Szerző: | 2020. október 08., 18:30 | Külföld, Tudomány

Üzenetek a Manchester Metropolitan Egyetem Birley Halls nevű diákotthonának egyik ablakában Manchesterben 2020. szeptember 28-án. A glasgow-i, a manchesteri, és az edinburgh-i egyetemeken az elmúlt hetekben a diákszállásokra beköltöző diákokat megkérték, hogy vonuljanak önkéntes karanténba. Néhány helyen a biztonsági őrök megakadályozzák, hogy a tanulók elhagyják az szállásukat. MTI/AP/PA/Peter Byrne

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Egy április és június között végzett nemzeti koronavírus-felmérés során lényegében tünetmentesnek bizonyult a pozitív tesztet produkáló britek 81,6 százaléka – állítják a University College London (UCL) egyetem kutatói. Mint a The Guardian írja, a fertőzöttek nem mutatták a Covid-19 fő tüneteit, vagyis nem köhögtek, nem volt lázuk, és nem vesztették el az íz- és szagérzékelésüket, erről egyébként ki is kérdezték a teszt alanyait. Ez a fajta tünetmentesség persze csak arra a napra volt megállapítható, amikor tesztelték az embereket, vagyis nem lehet kizárni, hogy később tüneteik is lettek.

A Clinical Epidemiology szaklapban megjelent kutatás alapjául szolgáló nemzeti felmérésben több mint 36 ezren vettek részt, a cél az általános fertőzöttségi szint kiderítése volt, a résztvevők túlnyomó többsége nem is bizonyult koronavírusosnak. A mintában 115 pozitív tesztet találtak, de közülük csak 16 embernél jelentkezett a fent említett három tünetcsoport egyike vagy másika a tesztelés napján. 

A kutatók szerint az aggasztó eredmény újra bizonyítja a tünetmentesek által terjesztett „csendes fertőzés” kockázatát, ezért azt javasolják, hogy a zsúfolt munkahelyeken – mint például a húsfeldolgozók – vagy egyetemeken rendszeresen teszteljenek, hogy időben kiszűrjék a tünetmenteseket. Irene Petersen járványügyi professzor, a tanulmány egyik szerzője arra buzdítja az egyetemeket, hogy az ősz folyamán, illetve karácsony előtt végezzenek általános tesztelést az egyetemisták körében, nehogy az ünnepekre hazavigyék a fertőzést. Az ország jelenleg több mint 80 egyetemén legalább ötezer pozitív esetet tartanak nyilván a hallgatók és a tanári kar körében is – írja a Daily Mail. 


HIRDETÉS

A kutatók szerint a tömeges tesztelésre van egy egyszerű módszer, a tömeges nyálminta vétel. Ennek lényege, hogy egy teszt felhasználásával nem egy ember, hanem egy nagyobb csoport mintáit tesztelik. Ha a teszt pozitív eredményt ad, felezik, majd újratesztelik a mintákat, míg a ténylegesen fertőzött embereket ki nem szűrik. A módszert Izraelben sikerrel alkalmazták a koronavírusos esetek kiszűrésére.

Nagy-Britanniában most már sokat tesztelnek, a jelenlegi napi kapacitás meghaladja a 300 ezret. Boris Johnson miniszterelnök a minap kijelentette: az ország jó úton halad azon cél teljesítése felé, hogy október végéig 500 ezerre emelkedjen a naponta elvégezhető koronavírus-tesztek száma.

A megnövelt kapacitásra szükség is lesz, újra gyorsul ugyanis a járvány szerte az országban, szerdán már 14 542 új esetet regisztráltak. Emiatt hétfőtől további szigorítások várhatók az ország északi részén, bár a helyi polgármesterek már most lázonganak. Skóciában már előbb, péntektől jön a kocsmazár, és hasonló várható az angliai szabályozásban, de a kérdésben még megosztottak a politikusok.  

Érdekes adatot tett közzé a brit statisztikai hivatal csütörtökön, ami válasz lehet azon kételkedők számára, akik szerint a koronavírus nem komolyabb mint az influenza: az év első nyolc hónapjában a kórokozó háromszor annyi embert ölt meg Angliában és Walesben, mint a tüdőgyulladás és az influenza.

Címkék: Boris Jonhson, COVID-19, karácsony, kocsmazár, koronavírus-járvány, Skócia


HIRDETÉS
Gyilkossággal vádolnak egy vámosmikolai párt

Gyilkossággal vádolnak egy vámosmikolai párt

Miután az áldozatot becsalták a házba, bántalmazták: italosüveggel, tégladarabbal és kalapáccsal ütötték, amitől az asszony többszörös arckoponyatörést szenvedett, valamint több csigolyája és a bordája is eltört.

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS

Hirdetés

Már 70 éve mesél a Móra Kiadó
HIRDETÉS

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Pin It on Pinterest