Barion Pixel
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Lukasenka börtönben (tárgyalt bebörtönzött ellenzékiekkel)

Szerző: | 2020. október 11., 13:32 | Külföld

Lukasenka és az ellenzék bebörtönzött vezetői (Fotó: belarusz elnöki hivatal)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Alekszandr Lukasenka belorusz elnök előre be nem jelentett találkozón vett részt ellenzéki vezetőkkel. A fehérorosz közállapotokra jellemző, hogy a találkozóra a börtönben került sor, ahol utóbbiakat tartják fogva – tudósít a BBC.

Az állam által működtetett média arról számolt be, hogy Lukasenka azért „kezdeményezte” a találkozót, hogy az alkotmányreformról értekezzen az ellenzékkel. A megfigyelők szerint e lépés Lukasenka gyengeségét mutatja.

Lapunk is folyamatosan beszámolt a nagy valószínűséggel csalások sorozatával lebonyolított fehérorosz elnökválasztás után kialakult tiltakozáshullámról. Mint írtuk, két elnöke is van Belarusznak. Az egyik Minszkben, a másik Vilniusban. Az egyik csalással nyerte meg a választásokat, míg a másik nem nyerte meg. A világ keleti fele Aljakszandr Lukasenkát tekinti elnöknek, míg a másik felén a lemondását követelik, és Szvjatlana Cihanouszkaját fogadják államfőnek kijáró tisztelettel. 


HIRDETÉS

A tárgyalásról részletek nem szivárogtak ki, az állami híradás szerint a felek megegyeztek abban, hogy bizalmasan kezelik a megbeszélésen elhangzottakat. A találkozóról kiadott kép szerint Lukasenkával szemben 11 másik ember (közöttük ismert ellenzéki vezetők) ül, hétköznapi ruhában (nyilván a börtönben nem öltöny és kosztüm a dress code), és nem tűnnek felszabadultnak.

Egy kiadott videón Lukasenka ezt mondja az elé ültetett embereknek: „Arról szeretném meggyőzni nemcsak az önök támogatóit, hanem az egész társadalmat, hogy szélesebb perspektívában kell tekintenünk a dolgokat… Nem írhatják át az utcákon az alkotmányt.”

A fő ellenzéki vezető, a Litvániában tartózkodó Szvjatlana Cihanouszkaj minderre így reagált: e lépésével Lukasenka „elismerte, hogy léteznek politikai foglyok, akiket korábban bűnözőknek nevezett… de nem jöhet létre párbeszéd egy börtöncellában.”

Címkék: Belarusz, Lukasenka


HIRDETÉS
Abcúg!

Abcúg!

„Európa tévelyeg. Majd én mutatom neki a helyes utat.”

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS

Hirdetés

Ajándékozzon Magyar Hangot!
HIRDETÉS

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet, meg minden

#033 Képes Gábor – Kapudrog az informatikai forradalomhoz

#033 Képes Gábor – Kapudrog az informatikai forradalomhoz

Ellenkultúraként indult, aztán beköltözött otthonunkba.

Pin It on Pinterest