Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Gépfegyverrel lövöldözött a horvát kormány épülete előtt egy férfi, egy rendőr megsebesült

Szerző: | 2020. október 12., 10:52 | Külföld

A horvát parlament, a Szábor épülete Zágrábban (Fotó: Suradnik13/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gépegyverből nyitott tüzet egy férfi hétfőn reggel a zágrábi Szent Márk téren a kormány épülete előtt, az őrt álló egyik rendőr a lövésektől megsebesült – jelentette a horvát közszolgálati televíziós (HRT). Az MTI által is idézett beszámoló szerint az elkövető elmenekült a helyszínről – ahol a parlament, az alkotmánybíróság épülete is található –, ám a rendőrség később azt közölte, hogy a férfi öngyilkosságot követett el.

HIRDETÉS - AIP

A sebesült 31 éves rendőrt több lőtt sebbel szállították kórházba, de orvosai szerint állapota stabil.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

A miniszterelnök nem tartózkodott a kormány épületében, szemtanúk szerint a parlament épületét azonban pánikszerűen hagyták el képviselők.

Sajtóhírek szerint az ismeretlen elkövető gyalog érkezett a térre, ahol elkezdett lövöldözni, majd futva elmenekült a helyszínről. A rendőrök egy kilométerrel odébb találták meg, közlésük szerint önkezével vetett végett életének.

Súlyosan megsérült a rendőr

A belügyminisztérium későbbi közlése szerint az elkövető egy 22 éves, közép-horvátországi, kutinai férfi volt, a rendőrség korábban nem ismerte. A reggeli hírekkel ellentétben a rendőrön nem volt golyóálló mellény, ezért sebesülései súlyosak. Egy másik rendőr is rész vett a lövöldözésben, ő többször is rálőtt az elkövetőre, aki ezután elfutott a helyszínről. A rendőrség ezután nagy erőkkel indult a keresésére – írták.

A fiatal férfi a merénylet után bejegyzést tett közzé közösségi oldalán, ahol azt írta: „elég volt az átverésből és az emberi értékek következmények nélküli, könyörtelen sárba tiprásából”. A Jutarnji List című horvát napilap arról cikkezett, hogy a fegyvert az elkövető apjától szerezhette, aki háborús veterán. Bár az indíték egyelőre ismeretlen, valószínűleg politikai jellegű lehetett – olvasható a lapban.

A fiatal férfi ritkán tett közzé bejegyzést a Facebook-oldalán. Egy két évvel ezelőtti fotón fapuskával pózol fehér öltözékben egy havas tájon. Fehér sasnak nevezi önmagát, aki szülőföldjét védi. Egy másik fotón a délszláv háborúban elesett honvédők emlékműve előtt áll, a Horvát Jogpárt saját fegyveres erejének, a HOS veteránjainak címerével fekete pólóján. A fotó fölé azt írta: gyertyát gyújt és reggelig imádkozik a szebb jövőért és a józan észért.

Egy másik bejegyzésében arról panaszkodik, hogy fizetéséből vett egy farmernadrágot, és némi aprója is maradt rágógumira. A fotón egyik kezében a nadrágot tartja, a másikban némi aprópénzt. Ismerősei szerint mindig jókedvű volt, szeretett viccelődni, és nagy környezetvédő hírében állt. Középiskolát végzett, nemrég kezdett el dolgozni, semmi jelét nem mutatta annak, hogy bármire is készülne – mondták hitetlenkedve szomszédai.

(MTI)

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Horvátország, lövöldözés, Zágráb


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Vörös tér, Budapest

Pin It on Pinterest