Koronavírus: Rómában szállodákba szállítják a betegeket, Angliában napi 300 ezer tesztet végeznek

Koronavírus: Rómában szállodákba szállítják a betegeket, Angliában napi 300 ezer tesztet végeznek

Szájmaszkot viselő nézők várják a 103. Giro d'Italia olasz országúti kerékpáros körverseny második, Alcamo és Agrigento közötti, 149 km-es szakaszának rajtját Alcamóban 2020. október 4-én (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Luca Zennaro)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az olasz főváros legnagyobb járványkórházából szállodákba viszik át a lélegeztetőgépet nem igénylő betegeket hétfőtől, miközben a kormány országos szigorításra készül, többek között a rokonok közötti találkozások korlátozásával is.

A fertőző betegségekre szakosodott római Spallanzani kórház hétfői adatai szerint a Covid–19-osztályon száznyolcvanöt beteget kezelnek, további huszonkettőt intenzíven. Marta Branca, a kórház főigazgatója hangsúlyozta, hogy október elsején 137 beteget kezeltek, tizenhatot intenzív osztályon. További 838 kevésbé súlyos beteget házi karanténban tartanak, és mivel nem mindenkit tudnak ellátni saját otthonában, a betegek nagy részét erre a célra lefoglalt szállodákba helyezik át.

Megtelt az I. Umberto római klinika is, valamint a nápolyi Cotugno kórház sem tud további fertőzetteket fogadni. Francesco Le Foche az Umberto poliklinika immunológus professzora úgy magyarázta a koronavírus gyors terjedését az egészen nyár végéig majdnem teljesen megkímélt dél-olaszországi régiókban, hogy a tavasszal a Covid19-től elsőként sújtott északi tartományokkal ellentétben a déli lakosságban nem alakult ki antitest. „Dél-Olaszországban most élik át a járvány első nagy hullámát, de ott az egészségügy nem fogja bírni a terhelést, ellentétben a gazdagabb északival” – jelentette ki Le Foche.

Sergio Hariri, a milánói San Giuseppe kórház pneumatológiai osztálya orvosprofesszora kiemelte az intenzív osztályra kerülő betegek számának lassú emelkedését. Kifejtette, a járvány tavaszi kezdetéhez képest a betegek most gyorsabban kerülnek kórházba, és az orvosok is gyorsabban reagálnak, mert már tudják, mit kell tenni. Sergio Hariri hozzátette, Olaszország eddig elkerülte a járvány újabb erőteljes hullámát, de a következő időszakban jelentős rosszabbodás várható.  

Az adatok szerint az utóbbi egy hét alatt a szűrt fertőzöttek napi száma megkétszereződött, megközelítve a hatezret. A halottak napi száma ismét megközelítette a harmincat, intenzív osztályra az egy hete regisztrált napi húsz helyett már harmincan kerülnek. Újabb szigorítás nélkül – a La Stampa napilapban megjelent számítások szerint – az esetszám a jelenlegi háromszorosára emelkedhet az egész országban novemberig.

A Giuseppe Conte vezette kormány legkésőbb keddre ígérte a tavaszihoz hasonló korlátozások bejelentését. Jelenleg a tartományokkal egyeztetnek, a régiók vezetői feltételként szabták, hogy a gazdasági élet nem állhat le ismét. A kormány tervezte intézkedések között szerepel a szájmaszk már szombattól bevezetett kötelező használata az utcákon, valamint a vendéglátóhelyek korábbi esti bezárása, a tömörülések szigorú korlátozása a házibulik és családi ünnepségek betiltásával, ami az otthonokban a rokonok közötti találkozókat is érintheti. A felmérések szerint az utóbbi hetek megbetegedéseinek hetvenhét százaléka családon belül, esküvőkön, születésnapi zsúrokon történt. Korlátozzák az amatőr sporttevékenységet is.

A járványhelyzetet kezelő szakértői bizottság a házi karanténnak tizennégyről tíz napra csökkentését szorgalmazta, amelynek a végén elég lesz egyszeri tesztelés az eddigi dupla teszthez képest. A Vatikán hétfőn bejelentette, hogy négy svájci gárdista lett fertőzött, ők karanténban vannak, továbbá három vatikáni alkalmazottal együtt.

Angliában napi 300 ezer tesztet végeznek

A koronavírus-betegek fogadására kialakított nagy-britanniai kórházak közül többet valószínűleg készenlétbe helyeznek a következő hetekben Észak-Angliában, ahol az országos átlagot jelentősen meghaladó ütemben növekszik a fertőzések száma – mondta hétfőn az angliai tisztifőorvos-helyettes.

Jonathan Van-Tam a Downing Streeten tartott tájékoztatóján grafikonokkal illusztrálta, hogy az elmúlt néhány hétben jelentősen megugrott a naponta kiszűrt új koronavírus-fertőzöttek száma az alacsony esetszámmal jellemzett nyári hónapok után. Van-Tam professzor hangsúlyozta: a járvány tavaszi hullámának tetőzése idején mért fertőzésszám és a sokkal magasabb jelenlegi számok összevetése olyan, mintha „a körtét hasonlítanánk az almához”, mivel a március–áprilisi kiugrás idején – amikor napi 5-6 ezer új esetet regisztráltak – a szűrési kapacitás sokkal szűkösebb volt a jelenleginél.

Az utóbbi időszakban 12–17 ezer között mozog a Nagy-Britanniában tesztekkel kimutatott új koronavírus-fertőzések napi száma. Tavasszal naponta 15–20 ezer koronavírus-szűrésre volt lehetőség; a jelenlegi napi tesztelési kapacitás meghaladja a 300 ezret. Az angliai tisztifőorvos-helyettes a hétfői tájékoztatón kijelentette azonban, hogy az új fertőzések számának mostani emelkedése ezzel együtt is markáns a nyári hónapok adataihoz viszonyítva. Jonathan Van-Tam elmondta: a fertőzésszámok emelkedését bizonyos késéssel, de mindenképpen követi a kórházi kezelésre szorulók száma, és ebből óhatatlanul következik a halálesetek számának későbbi növekedése is.

Ideiglenes kórházak Észak-Angliában

Stephen Powis, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai orvosigazgatója, aki szintén részt vett a hétfői tájékoztatón, elmondta: a 65 éven felüli, és különösen a 85 éven felüli korosztályokban meredeken emelkedik a kórházi ellátásra szoruló koronavírus-betegek száma. Powis professzor szerint ez is mutatja, hogy „vágyálom” az a rendszeresen hallható érv, amely szerint az időseket valahogy el lehetne szigetelni a koronavírus-járványtól. Hozzátette: most többen vannak az angliai kórházakban koronavírus-betegség miatt, mint a járvány megfékezésére márciusban bevezetett korlátozások előtt.

Stephen Powis és Jonathan Van-Tam is elmondta: az NHS kórházai még bírják kapacitással a betegek ellátását, de nem kizárt, hogy a nagy-britanniai járvány jelenlegi gócpontjának számító Észak-Angliában – elsősorban Manchester, Sunderland és Harrogate városokban – készenlétbe helyezik a koronavírus-betegek fogadására felépített ideiglenes kórházakat is.

Nagy-Britanniában tavasszal hét ilyen úgynevezett Nightingale-kórházat építettek fel és rendeztek be. Ezeket a tábori jellegű, de a legkorszerűbb eszközökkel felszerelt, intenzív kezelésre is alkalmas kórházakat Florence Nightingale-ről nevezték el, aki a krími háborúban szervezte meg a sebesült katonák ellátását, és őt tekintik a modern angliai kórházi ápolószemélyzet-képzés megalapozójának.

Romániában a családorvosokat is bevetnék

A koronavírusos betegeket kezelő kórházakra nehezedő nyomás csökkentése érdekében Romániában eleve a családorvosok gondjaira bíznák a tünetmentes fertőzöttek kezelését – erősítette meg hétfőn Ludovic Orban miniszterelnök.

Jelenleg a járványkórházakba irányítanak mindenkit, akinek pozitív lett a koronavírus-tesztje, ahol – az új karanténtörvény szerint – még a tünetmentes fertőzötteket is megfigyelés alatt tarthatják 48 órán keresztül. A kormányfő szerint úgy módosítanák a törvényt, hogy a fertőzöttek állapotának felmérését ne bízzák az amúgy is túlterhelt kórházakra, ha egyébként a páciens nem kéri ezt és a családorvos sem látja indokoltnak.

Az egészségügyi miniszter már vasárnap felvázolta, hogyan akarják bevonni a járvány elleni küzdelembe a családorvosokat, miután a média rendszeresen arról számolt be: immár olyan sok koronavírusos fertőzöttet hoz a mentő a kórházakba, hogy a betegfelvételnél sokszor több órás sorban állás alakul ki.

A családorvosok aggályosnak tartják az elképzelést, arra hivatkozva, hogy nem rendelkeznek megfelelő védőfelszereléssel és fertőtleníthető járművekkel. A családorvosok országos társasága a kormányfő egyik tanácsosának lemondását is követelte, amiért az illető egy tévéműsorban a háziorvosok helyzetét a háborúba küldött katonákéhoz hasonlította, mondván, hogy „sajnos közülük is meghalnak néhányan”. A szakmai szervezet megjegyezte: a katonákat nem puszta kézzel, hanem felfegyverezve küldik háborúba, és úgy értékelte, hogy az ilyen „cinikus, együttérzés nélküli” ember nem méltó semmilyen köztisztség viselésére.

Romániában két héten belül megduplázódott, az utóbbi héten pedig megközelítette a 20 ezret az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma. Az országban átlagosan 50 fertőzött veszti életét naponta, az ismert aktív fertőzöttek száma hétfőn megközelítette a 33 ezret. Közülük 9365-öt kezelnek kórházban, 628-at intenzív terápián. Országos szinten a Covid–19-ben szenvedő súlyos betegek számára előkészített intenzív terápiás ágyak 60 százaléka foglalt, de Bukarestben és az ország több másik fertőzési gócában már beteltek a helyek, ezért az újabb súlyos eseteket innen a kevésbé zsúfolt megyékbe szállítják.

Horvátország tovább szigorít

Újabb szigorításokat tervez a horvát kormány a koronavírus-járvány megfékezése érdekében – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Davor Bozinovic belügyminiszter.

Kiemelte: a művészeti, kulturális és egyéb rendezvények, valamint a sportesemények, esküvők, temetések, vallási szertartások és kiállítások megtartásához mostantól engedélyt kell kérni, ha oda a szervezők több mint ötven embert várnak. A kérvényt írásban kell beadni az illetékes megyei polgári védelmi szervezeteknek, amelyek a járvány függvényében bírálják el az.

Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 181-gyel nőtt, és elérte a 20 621-et az azonosított fertőzöttek száma. Szombaton még 508 új esetről számoltak be. Három ember meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma 327-re nőtt. Kórházban ápolnak 404 beteget, közülük 27-en vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint vasárnap 169-cel 8832-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Vasárnap még rekordszámú, 411 új esetről számoltak be. Két új haláleset történt, a járvány halálos áldozatainak száma 169-re nőtt. A diagnosztizált betegek közül 149-en vannak kórházban, közülük 26-ot ápolnak intenzív osztályon.

Amennyiben százezer főre vetítve a megbetegedések száma meghaladja a 140-et, a kórházi ellátásra szorulók száma a 250-et, valamint az intenzív osztályon kezelt betegek száma az 50-et, automatikusan újra járványt hirdetnek Szlovéniában.

(MTI)