Romániában betiltják a magánrendezvényeket, Olaszország is újra szigorít

Romániában betiltják a magánrendezvényeket, Olaszország is újra szigorít

A kézfertőtlenítő működését mutatja meg egy szájmaszkos tanulónak egy egészségügyi dolgozó a bukaresti George Enescu zeneiskolában az első tanítási napon, 2020. szeptember 14-én (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Romániában a koronavírus-járvány féken tartása érdekében betiltották a tömeges magánrendezvényeket, ugyanakkor enyhítették a vendéglők, színházak és mozik üzemeltetésével kapcsolatos feltételeket. Az országos járványügyi operatív törzs (CNSU) kedd esti határozatait Nelu Tataru egészségügyi miniszter és Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár ismertette.

Az MTI összefoglalója szerint újabb rendelkezésig országos szinten tilos lesz lakodalmakat, keresztelőket, születésnapi vagy egyéb magánünnepségeket rendezni. Korlátozott létszámmal és az ismert egészségügyi óvintézkedések betartásával továbbra is engedélyezettek a templomi szertartások.

A CNSU kedden elfogadott határozatában újabb irányelveket szabott meg a fővárosi és megyei járványügyi operatív törzsek számára, amelyek a vendéglátóhelyek és kulturális intézmények működésének helyi, vagy regionális korlátozásáról intézkednek. Eszerint a helyi hatóságoknak az adott településen annak függvényében kell a vendéglátóhelyek, mozik, színházak és koncerttermek működését korlátozniuk, vagy felfüggeszteniük, hogy a lakosság hány ezreléke fertőződött meg az utóbbi két hétben. Ha a fertőzési ráta 1,5 ezrelék alatt van, akkor ezek a férőhelyek kapacitásuk 50 százalékával, ha 1,5 és 3 ezrelék között van, akkor kapacitásuk 30 százalékával működhetnek. Három ezrelék felett pedig be kell zárni őket.

Mivel Bukarestben és az ország számos nagyvárosában már a 1,5 ezrelékes fertőzési ráta meghaladása miatt bezáratták a vendéglőket és felfüggesztették az előadásokat, a mostani rendelkezés elvileg a szigor enyhítését és a kulturális intézmények megnyitását eredményezheti – erről azonban nem országos, hanem helyi szinten döntenek a hatóságok.

A CNSU határozata kitér a december 6-án tartandó parlamenti választásokat megelőző kampányra is. A kampányrendezvényeken a maszkviselési és távolságtartási szabályok betartása mellett zárt térben legfeljebb 20, a szabadban legfeljebb 50 ember vehet részt.

Romániában a napi esetszám megduplázódott az utóbbi két hétben, és most már rendszeresen túllépi a háromezret, a halálesetek száma pedig az ötvenet. Lakosságarányosan Bukarest számít a legfertőzöttebb térségnek, ahol az utóbbi két hétben a lakosság 2,69 százaléka fertőződött meg. A fővárosban a hatóságok arra készülnek, hogy 3 ezrelékes fertőzési ráta felett bezárják az iskolákat, és az oktatást az internetre költöztetik.

Olaszországban sem jobb a helyzet, március óta nem látott mértékben nőtt az egy nap alatt kiszűrt koronavírus-fertőzöttek száma az egészségügyi tárca keddi közlése szerint. A kormány keddtől ismét szigorította az óvintézkedéseket, miután egy nap alatt 5901 új beteget regisztráltak több mint 112 ezer vírusteszt elvégzésével. Ez a legnagyobb szám március 28-a óta, amikor is 5974 volt a kiszűrt fertőzöttek száma. A naponta újonnan regisztrált fertőzöttek száma szeptember elsején még ezer alatt volt, október elsején valamivel több mint 2500.

Jelenleg több mint ötezer beteget kezelnek kórházban, intenzív osztályon 514-et. Szeptember utolsó hetében naponta tízzel, október első hetében naponta hússzal, majd harminccal nőtt a lélegeztetőgépre kapcsolt betegek száma, amely most hatvaneggyel emelkedett.  A halottak napi száma kedden 41 volt, így az elhunytak száma 36 246-ra emelkedett. A halottakat és gyógyultakat számolva a regisztrált betegek száma túllépte a 365 ezret.

 A kórházi orvosok szakszervezetének közleménye szerint a járványgörbe ilyen arányú emelkedésével a több mint 11 ezer hellyel bíró intenzív osztályok két hónap alatt megtelnek. Az esetek több mint 77 százaléka családon belüli fertőzésre vezethető vissza.

A kormány a tavasszal három hónapig tartó szigorú intézkedések májusi oldása óta most először vezetett be korlátozásokat. Az egyelőre harminc napig érvényes rendelkezések között szerepel a bárok, presszók, szórakozóhelyek este kilenc órai bezárása a fiatalok utcai tömörüléseinek felszámolására. Az óvintézkedések betartására szólítottak fel a lakásokban is, a nem egy fedél alatt élők közötti szájmaszk-viselés szorgalmazásával. Tanácsolt, hogy a lakásokban se tartózkodjon hatnál több, nem együtt élő személy. Ezzel a házibulikat, népesebb családi összejöveteleket, vendégségeket akarják korlátozni.

„Nem küldünk rendőrt a magánlakásokba, bízunk mindenki felelősségében, az egészségvédelem közös kötelesség” – hangoztatta Giuseppe Conte miniszterelnök.

A koronavírus-járvány február vége és május közepe között majdnem kizárólag az ország északi részén terjedt. A járványgörbe most országszerte emelkedik: a legtöbb beteget, több mint ezret, egy nap alatt Lombardia tartományban szűrték, a második helyre a déli Campania került, ahol a kórházak már megteltek.