Orosz szankciók: szemet szemért, fogat fogért

Orosz szankciók: szemet szemért, fogat fogért

2019. szeptember 29-én Moszkvában készített kép Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőről és korrupcióellenes aktivistáról (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Oroszország tükörválaszt ad majd az ellene a Navalnij-ügy miatt bevezetendő nemzetközi szankciókra – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán három orosz rádióállomás kérdéseire válaszolva. „Tükörválaszt adunk. Igen, ez a gyakorlat a diplomáciában” – nyilatkozott Lavrov.

Ismételten kifogásolta, hogy Németország az 1959-es európai jogsegélyegyezménybe foglalt kötelezettségeinek dacára sem ad felvilágosítást Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezésének ügyében, ezzel szerinte formailag akadályozza a nyomozás beindítását. Felhívta a figyelmet arra, hogy Navalnij ügyvédje ugyanúgy bizonyítékokat követelt Dmitrij Peszkovtól, a Kreml szóvivőjétől, amikor azt állította hogy az aktivista együttműködik az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséggel (CIA), mint ahogy Oroszország követeli Németországtól és más nyugati országoktól azt, hogy támassza alá adatokkal a mérgezésről szóló állítást.

Lavrov szerdán fogadta olasz hivatali partnerét, Luigi Di Maiót. A közös sajtótájékoztatón az orosz külügyminiszter elmondta, hogy megvitatta vendégével az Oroszországgal szembeni „barátságtalan” európai uniós lépéseket, amelyek komoly aggályokat keltenek Moszkvában, és aláássák az orosz–uniós kapcsolatokat. Az orosz miniszter méltatta Olaszországnak a Moszkva és az unió közötti jó kapcsolatok fenntartásáért tett erőfeszítéseit.

Peszkov elnöki szóvivő, szintén újságíróknak azt hangoztatta, hogy Oroszország kész a konstruktív párbeszédre a Nyugattal, de „a tangót egyedül táncolni nem lehet”. Hangsúlyozta, hogy a kapcsolatok leépítését nem Oroszország kezdeményezte. „Nyilvánvaló, hogy éppen Oroszországnak a párbeszéd felújítását célzó kísérletei nem találnak megértésre, és nyilvánvaló, hogy Oroszország természetesen nem áll készen arra, hogy olyan hozzáállásba ütközzön, mint amilyenbe a berlini páciens (Navalnij) ügyében ütközünk” – mondta.

Peszkov így kommentálta Lavrovnak azt a kedden tett kijelentését, miszerint Oroszország kénytelen lesz egy időre megszakítani a kommunikációt az Európai Unió vezetőivel, ha ebben a közösségben nem értik meg, hogy Moszkvával a párbeszédet a kölcsönös tisztelet alapján kell folytatni. Az orosz diplomácia vezetője kifogásolta, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nemrégiben azt mondta, a jelenlegi orosz vezetéssel nem jöhet létre geopolitikai partnerség.

„Így lesz, ha ezt akarják” – mondta kedden Lavrov. Peszkov szerdán megjegyezte, hogy ezek a szavak nem kívánnak külön kommentárt. Hozzátette, hogy az orosz külpolitikát az elnök alakítja, de a külügyminiszter és tárcája hajtja végre. (MTI)