Magyar pénzből, magyar vállalatok rehabilitálnak egy tavat a Fülöp-szigeteken

Magyar pénzből, magyar vállalatok rehabilitálnak egy tavat a Fülöp-szigeteken

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Zdravko Pocivalsek szlovén gazdaságfejlesztési és technológiai miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2020. július 2-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Harmincmillió dolláros program keretében magyar vállalatok fogják elvégezni a legnagyobb Fülöp-szigeteki tó rehabilitációját, vízminőség-javítását és mérését is, emellett pedig a délkelet-ázsiai szigetország minden régiójába szállítanak víztisztító berendezéseket, ezáltal biztosítva az ívóvízellátásukat – jelentette be csütörtökön manilai tárgyalásai után Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Az MTI híre szerint Szijjártó Péter Manilában többek között Teodoro Locsin külügyminiszterrel és Ramon Loopze kereskedelmi és ipari miniszterrel tárgyalt. A koronavírus-járvány kezdete óta még nem járt ilyen magas szintű külföldi diplomáciai küldöttség a délkelet-ázsiai szigetországban.

A miniszter abban állapodott meg manilai tárgyalásain, hogy harmincmillió dolláros kötött segélyhitelprogram indul, amelyet magyar vállalatok hajtanak végre. A többi között a legnagyobb, több mint 900 négyzetkilométeres Laguna-tó rehabilitációját fogják elvégezni. A főváros, Manila közelében elterülő tó komoly szennyeződéstől szenved, így gyakorlatilag sem idegenforgalmi, sem más típusú igénybevétele nem lehetséges. Ezen akar változtatni a Fülöp-szigeteki kormány magyar vállalatok nagymértékű bevonásával ebbe a projektbe.

Szijjártó Péter rámutatott arra, hogy a magyar gazdaság jövőbeni sikere nagy mértékben függ attól is, hogyan tudják megerősíteni külföldi pozícióikat azok a magyar vállalatok, amelyek nemzetközi szinten is elismert és keresett technológiákat, valamint termékeket tudnak előállítani. A koronavírus-világjárvány miatt azonban most sokkal nagyobb és élesebb a küzdelem ezekért a piaci pozíciókért, ezért az államok is sokkal nagyobb lendülettel lépnek be ebbe az új típusú versenybe, és segítik a saját vállalataikat a külpiacokon.

– Magyar vállalatok nemzetközi piaci jelenlétéért most erőteljesen meg kell küzdeni. A magyar kormány készen áll erre, és Délkelet-Ázsiában is minden politikai támogatást megadunk a magyar vállatoknak – fogalmazott Szijjártó Péter. – A magyar vízgazdálkodási megoldásokra a Fülöp-szigeteken is óriási kereslet van – tette hozzá.

Szijjártó szerint a magyar élelmiszeripari termékek iránt is mutatkozik kereslet a távol-keleten: – Jó  esélyünk van arra, hogy az afrikai sertéspestis és a madárinfluenza elvonulását követően magyar baromfi- és sertéshústermékek is megkapják a lehetőséget, hogy visszatérjenek az egyre dinamikusabban növekedő Fülöp-szigeteki piacra.

A miniszter szerint Magyarországnak az az érdeke, hogy a világgazdaság minél nyitottabb, szabadabb és tisztességesebb legyen, ezért a magyar kormány azt szorgalmazza, hogy az Európai Unió villámgyorsan indítsa újra a Fülöp-szigetekkel korábban leállított szabadkereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalásokat.